Foto: Bert Verver

Grote Zilverreigers en Aalscholvers tellen

Afgelopen weekend stond de eerste landelijke slaapplaatstelling van Grote Zilverreigers en Aalscholvers weer op de rol. De watervogeltellingen van vorig weekend beloven recordaantallen voor deze slaapplaatstelling. Tellen kan nog t/m 26 oktober.

De verwachtingen zijn hooggespannen bij de eerste telling van slapende Aalscholvers en Grote Zilverreigers dit najaar. Vooral van de zilverreigers zijn namelijk hoge aantallen te verwachten. Tijdens de watervogeltelling van vorig weekend werden er al meer dan 2500 geteld, een absoluut record voor oktober. In de afgelopen week zijn er al vier slaapplaatsen geteld met 150-350 exemplaren. Maar ook kleine slaapplaatsen, waarvan er steeds meer komen, tellen natuurlijk mee.

Samen met Aalscholvers

We zouden het bijna vergeten, maar het is natuurlijk ook de telling van Aalscholvers. Ook van deze soort lijken momenteel mooie aantallen in ons land te verblijven. Als het niet lukt om beide soorten gelijktijdig te tellen, is het een optie om de Aalscholvers een dag later ’s ochtends nog een keer te doen. Ze vliegen dan meestal in overzichtelijke groepjes uit.

Wanneer en hoe?

De vaste tellers weten dat ze zeker een half uur voor zonsondergang beginnen met tellen en blijven totdat het donker is. Ben je nieuw als teller, dan kun je via deze claimkaart nagaan of er een vacante slaapplaats in jouw omgeving ligt. Daarmee kun je ook een nog onbekende slaapplaats aanmaken en gaan tellen. 

Vernieuwde invoermodule

Deze telling is de eerste die via de nieuwe invoermodule kan worden ingevoerd. Het goed om te weten dat nog enkele functionaliteiten worden toegevoegd. Zo zijn bijvoorbeeld de pagina’s Resultaten en Export nog niet gereed. Als je wilt, kijk ook eens op Vacante gebieden. Voor de landelijke telling van Spreeuw volgend weekend 25/26 oktober zijn nog veel slaapplaatsen te claimen!