Grote Kruisbek zoekt supporter

Grote kruisbekken on the move

Het lijkt weer een goed Grote Kruisbekkenjaar te gaan worden. Op diverse plekken o.a. het Leersumse Veld en op Texel zijn er al diverse groepen gemeld. Deze laten zich fraai bekijken voor vogelaars, fotografen en toevallige passanten.

Elk najaar is het weer spannend. Is er nog een influx te verwachten en zo ja van welke soort? Soms zijn het Pestvogels, maar ook algemenere soorten als Koolmezen en Zwarte Mezen kunnen soms massaal op trek gaan en ons land aandoen. Nu dus de Grote Kruisbek. 

Grote Kruisbek vs Kruisbek

De Grote Kruisbek is niet eenvoudig van de veel algemenere Kruisbek te onderscheiden. Alleen op basis van goede foto's en geluidsopnamen is hij correct op naam te brengen.

Grote Kruisbekken lijken net kleine gedrongen papegaaitjes met een dikke stierennek, zware snavel met een knik (golfje) in de ondersnavel en doorgaans een wat plattere kop. Het geluid is een zwaar 'kuup kuup kuup'. Maar zoals gezegd geen gemakkelijke jongen om op naam te brengen.

Nog geen supporter in de Vogelatlas

Dat zo'n fraaie, charismatische soort nog geen supporter in de Vogelatlas heeft, is verbazingwekkend. Wie o wie wil zijn of haar naam verbinden aan deze 'kegelkiller'?