Hoeveel kolganzen schat je? | Foto: Harvey van Diek

Goede voorbereiding is het halve werk...

Aankomende maand start het watervogeltelseizoen. Het blijft een lastige opgave om grote groepen vogels in kaart te brengen, of de soorten snel op naam te brengen. Maar met een korte voorbereiding en de basis weer op het netvlies, word je een stuk zekerder van je maandelijkse tellingen. Onze online training kan je daarbij helpen. De online cursus staat op onze website en is gratis.

Met je waarnemerscode en je wachtwoord kun je heel gemakkelijk meedoen aan onze online Watervogelcursus. De meest voorkomende watervogels met hun subtiele kleden en kenmerken worden aan de hand van tekeningen en foto’s getoond. Het tellen is minstens zo lastig. Tijdens de online cursus wordt aan de hand van foto’s en filmpjes uitgelegd hoe je dit het makkelijkste doet.

Oefening baart kunst! Met het schatten van aantallen en het tellen bij foto’s en filmpjes doe je ervaring op voor in het veld. Als je dit vaak doet, word je steeds beter in het bijna exact tellen van grotere of kleinere groepen vogels. De vragen worden voor het komende telseizoen ook weer vernieuwd.

Alle online cursussen staan uiteraard op de Sovon-site.

Cursus watervogels tellen

Als je wilt starten met het tellen van watervogels kun je ook kiezen voor een training van een van onze docenten. Tijdens één avond en één praktijkochtend worden de fijne kneepjes van het watervogeltelvak je bijgebracht. De avond bestaat uit een introductie van het telproject watervogeltellingen, zoveel mogelijk afgestemd op de regio waar de cursus gegeven wordt. Er wordt ook stilgestaan bij de soortherkenning van de belangrijkste watervogels en op de telmethodiek. Je leert zelf grotere aantallen watervogels te schatten en daarnaast wordt er aandacht besteed aan het digitaal invoeren van je telgegevens. Tijdens het praktijkdeel wordt er vervolgens geoefend met het zelfstandig uitvoeren van een telling. Tenslotte werkt leren in de praktijk het beste.

Echt een goede training en een aanrader om te doen voor iedereen die watervogels telt, of wil gaan tellen. Zou je graag een cursus willen voor jezelf, een groep of voor de Vogelwerkgroep? Laat het ons weten.

Meer informatie

Kijk voor ons volledige cursusaanbod op onze website, of stuur ons een mail naar cursus@sovon.nl.