Els Bary-Peters | Foto Marc Westermann

Gelderse vogelaar in de kieker: Els Bary-Peters

Els Bary-Peters is een zeer actieve vogelaar en ADC van het westelijke deel van de Grote Rivieren. Ze doet mee aan diverse tellingen. In de serie 'Gelderse vogelaar in de kieker' een portret van Els.

Door Jan Schoppers, Sovon-ambassadeur Gelderland

Vertel eens iets over je zelf

Mijn naam is Els Bary-Peters, ik ben 65 jaar, getrouwd en ik heb twee kinderen en twee kleinkinderen. Ik woon al 40 jaar in de Betuwe, vlakbij de Waal. Nadat ik stopte met mijn werk bij Slachtofferhulp Nederland heb ik mij met hart en ziel gestort op mijn passie voor vogels. Ik trek graag de natuur in, samen met anderen of alleen, gewapend met verrekijker en fototoestel. Als ik mijn natuurfoto’s de moeite waard vind zet ik deze vaak dezelfde dag nog op mijn natuurfotopagina op Facebook. Als ADC van het westelijk deel van de Grote Rivieren ben ik op mijn manier druk met de Vogelatlas, met veel plezier overigens.

Wanneer ben je begonnen met vogelen?

Eigenlijk heb ik altijd al een passie voor vogels gehad. Toen ik een jaar of 6 was zat ik vanuit mijn slaapkamerraam geboeid te kijken naar een grote bonte specht die in een boom op ooghoogte zat te roffelen. Ik kreeg van mijn vader al snel een verrekijker. Het serieuze vogelen begon in 2004. Twee jaar later werd ik lid van de vogelwerkgroep en ging ik actief met anderen de natuur in. Dat doe ik nog steeds en met heel veel plezier. Het serieuze tellen kwam later en ik ontdekte al snel dat ik dat leuk vind.

Vogelwerkgroep?

Sinds een paar jaar ben ik, samen met een collega-vogelaar, coördinator van vogelwerkgroep IVN West-Betuwe. Onze vogelwerkgroep doet mee aan diverse tellingen voor Sovon, zoals bijvoorbeeld Euro Birdwatch, de Midwinterwatervogeltelling, Kwartelkoningtelling en natuurlijk het Atlasproject. Komend jaar tellen we drie blokken.

Je favoriete gebied?

De Willemspolder. In de winter zit het er vol met diverse soorten ganzen en wulpen. Op dit moment is er trek van o.a tapuiten en paapjes en de slechtvalk broedt er elk jaar. Direct daarna volgt de Stiftsche uiterwaard waar de kwartelkoning broedt. Buiten ons gebied zijn het Lauwersmeer en het Bargerveen voor mij favoriet.

Leukste of mooiste waarneming?

Sinds een paar jaar komt in de winter bijna dagelijks een groepje staartmezen op bezoek in mijn tuin. In deze groep zit een witkopstaartmees. Een fascinerend vogeltje met zijn spierwitte kop.

Welke (Sovon-)tellingen doe je?

Ik doe mee aan Euro Birdwatch, de Midwinter watervogeltelling, MUS, Kwartelkoningtelling en de Vogelatlas. De Kwartelkoningtelling en de Atlas vind ik toch wel het leukst. Met de MUS-telling heb ik wat meer moeite, omdat ik niet graag in woonwijken met mijn verrekijker loop te turen. Daarbij ben ik veel liever in de natuur.

Wat kan beter bij Sovon?

Als teller zou ik het prettig vinden om te weten wie er nog meer in hetzelfde gebied telt.

Wat gaat goed bij Sovon?

Ik vind de ondersteuning die Sovon aan de tellers biedt goed. Neem de Vogelatlas. Daar is toch een prachtige website gebouwd, waar de meeste tellers goed mee overweg kunnen. Er is veel gedaan om het de tellers digitaal zo makkelijk mogelijk te maken. De jaarlijkse Sovondag vind ik inhoudelijk en wat betreft organisatie heel goed.