Foto: Arjan Boele, Overvliegende Huiszwaluw telpost de Horde

Fotowedstrijd Jaar van Huiszwaluw - doe ook mee!

2018 is door Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland uitgeroepen tot 'Jaar van de Huiszwaluw'. We tellen met elkaar zoveel mogelijk kolonies en doen onderzoek naar het nestsucces. Om aan de mooie Huiszwaluw meer bekendheid te geven, organiseren we een fotowedstrijd. Doe ook mee!

Jaar van de Huiszwaluw

Dit jaar hebben we juist aandacht voor de Huiszwaluw omdat deze sinds 1970 in Nederland met zeker 80% in aantal af is genomen. Sinds enkele jaren lijkt het aantal licht toe te nemen, maar we weten nog weinig over de oorzaken van deze veranderingen. We roepen dit Huiszwaluwjaar iedereen op om de Huiszwaluw een handje te helpen door mee te helpen met onderzoeken. We verzamelen gegevens over het nestsucces en tellen kolonies Huiszwaluwen.

Foto's van deze gezellige, snelle vogels

Naast dat we je oproepen voor het onderzoeken van de Huiszwaluw, willen we iedereen aansporen om de Huiszwaluw beter en vaker te bekijken. Wanneer we met elkaar deze leuke vogels meer waarderen, neemt de bescherming die de Huiszwaluw nodig heeft vanzelf toe.

In het kader van dit 'charmeoffensief' voor de Huiszwaluw, organiseren we voor alle vogelfotografen de nieuwe fotowedstrijd over de Huiszwaluw. Elke Huiszwaluwfoto mag meedoen en wordt in een verzamelalbum geplaatst, zodat we met elkaar kunnen genieten van deze prachtige koloniebroeders aan onze huizen. Als je meedoet, maak je kans op één van de drie boekjes 'Zwaluwen van Gaast', waarin Theunis Piersma heel boeiend schrijft over 'zijn Huiszwaluwen'.

Meer weten en meedoen? Lees de pagina over de fotowedstrijd.