Smellekens nemen af als overwinteraar, zo blijkt uit PTT-tellingen. Foto: Harvey van Diek

Fietsrondje voor de wetenschap (PTT) is begonnen

Het 'fietsrondje voor de wetenschap' is er weer: voor het PTT-project tel je eens per winter vanaf 20 telpunten langs een route. Omdat er meer dan 500 routes worden geteld, levert dat razend interessante en zinvolle informatie op. Bijvoorbeeld over de aantalsontwikkeling van overwinterende roofvogels. Doe je (weer) mee?

Tussen 15 december 2016 en 1 januari 2017 werden er wel 557 routes geteld, zo schrijft coördinator Willem van Manen in de nieuwsbrief van het PTT-project. Dat was meer dan ooit. Kennelijk vinden veel vogelaars het leuk om rond Kerst een paar uur vogels te tellen voor dit meetnet. En daar zijn we erg blij mee. Hoe je mee kunt doen, zie je in het onderstaande filmpje:

 

Ontwikkeling van roofvogels 

In de nieuwsbrief heeft Willem op basis van al dat telwerk de provinciale en landelijke ontwikkelingen van overwinterende roofvogels uitgewerkt. De Slechtvalk nam bijvoorbeeld duidelijk toe, terwijl het Smelleken steeds minder wordt geteld. Een ander interessant weetje: het aantal per route waargenomen Ruigpootbuizerds in Nederland blijkt sterk te correleren met het aantal overtrekkende vogels in Falsterbo, wat bevestigt dat een groot deel van de in Nederland overwinterende vogels afkomstig is uit (westelijk) Scandinavië. Lees vooral de hele nieuwsbrief eens rustig door voordat je op de fiets springt!

Vacante routes

Ook zin gekregen om voor het eerst een PTT-route te gaan tellen? Op het claimkaartje zijn alle vacante routes te zien. Eventueel kan je in overleg met de coördinator zelf een nieuwe route aanmaken.