Wulp. Foto: Arjan Boele

Extra slaapplaatstelling Wulp

In het kader van het Jaar van de Wulp vindt in december een extra slaapplaatstelling plaats van deze soort.

Het is nog steeds het ‘Jaar van de Wulp’ en na slaapplaatstellingen van Wulpen in februari, juli en september vindt in december nog een extra slaapplaatstelling plaats. Komende zaterdag (7 december) is de voorkeursdatum, maar tellen kan tot de 15e.

Extra decembertelling

Normaliter organiseert Sovon twee slaapplaatstellingen van Wulpen per jaar; eentje in februari en eentje in september. In het Jaar van de Wulp doen we er een schepje bovenop. Ook in juli en december tellen we. Juli is gekozen om te zien tot in hoeverre slaapplaatsen in de zomer bezet zijn. December kozen we, omdat dan het aantal Wulpen in het binnenland het hoogst is. Alle hens aan dek en tellen dus, want dit staartje van het Jaar van de Wulp kan nog mooie resultaten opleveren. De voorkeursdatum voor deze telling is 7 december, maar tellen kan tot en met 15 december. Zonsondergang is op de voorkeursdatum om 16:27 uur, dus u bent ruimschoots voor het warm eten klaar.

Méér tellingen, minder Wulpen

Eerder al berichtten we dat er tijdens de vorige slaapplaatstellingen van Wulpen in 2019 beduidend meer slaapplaatsen geteld zijn dan in 2018, maar dat het getelde aantal Wulpen zowaar minder was. Het is nog onduidelijk waar dat mee samenhangt, maar het is niet uitgesloten dat de droogte in het binnenland de soort parten speelde. De vele regen van de afgelopen herfst heeft wat dat betreft wat goed gemaakt. Nu nog zien of dat tot meer Wulpen leidt.

Heden en verleden

Begin jaren tachtig organiseerde de Nederlandse Steltloper Werkgroep (NSWG) landelijke slaapplaatstellingen die zo’n beetje maandelijks plaatsvonden. In het kader van het Jaar van de Wulp worden die nog ongepubliceerde gegevens onder het stof vandaan gehaald om ze naast de recente slaapplaatstellingen te houden en ze dan alsnog te publiceren. Reden te meer om allemaal in december Wulpen op slaapplaatsen te tellen!

Romke Kleefstra & Paul van Els