Foto: Peter Eekelder

Extra integrale Waddentelling op 17 maart gaat niet door

Na wat ongeruste telefoontjes over het dankzij de voorspelde harde oostenwind zeer ongunstige tij komende zaterdag hebben we besloten om de extra integrale Waddentelling komende zaterdag 17 maart niet door te laten gaan. Het lijkt erop dat het tij op sommige plekken zelfs beneden NAP uit gaat komen, waardoor deze maarttelling eigenlijk gewoon een laagwatertelling worden.

Door het lage water kunnen Richel, Griend en Blauwe Balg niet bereikt worden en deze worden dus sowieso al niet geteld. Daarnaast is het voor deze maarttelling belangrijk dat het een representatieve telling is, omdat de aantallen van deze telling een belangrijke basis vormen voor de maartaantallen voor de komende acht jaar (voor het bijschatten van jaren dat niet/amper (alleen in steekproefgebieden) in maart wordt geteld) en dat is duidelijk niet het geval.

Telling afgelast

Mensen/telgroepen die toch willen gaan tellen mogen en kunnen dat gewoon. Als integrale telling is deze telling door de ongunstige omstandigheden weliswaar niet geschikt, maar als steekproef wel (en die zijn ook belangrijk!). Omdat volgend weekend het voorspelde tij ook niet echt best is hebben we besloten om de telling niet te verplaatsen, maar geheel af te lasten. Wellicht dat we volgend jaar de telling in maart organiseren, maar dat moet nog bepaald worden.