Koperwiek. Foto: Eduard Opperman/Trektellen.nl

Eindelijk lijsters

Woensdag 14 oktober was de dag dat er eindelijk sprake was van zichtbare landtrek van lijsters. Vooral Koperwieken vlogen in forse aantallen over verschillende telposten. Maar nog niet overal.

De radarbeelden van de Koninklijke Luchtmacht/KNMI lieten 's nachts al een forse aankomst vanaf Noorwegen zien. 's Morgens volgden de eerste berichten vanaf de Waddeneilanden. Veel Vinken en Koperwieken werden bijvoorbeeld vanaf de noordpunt van Texel gemeld. Op telpost de Nolle bij Vlissingen passeerden voor 11.00 uur al meer dan 30.000 Koperwieken en over Amsterdam werden er zeker 3000 geturfd. Op veel telposten in het binnenland bleven de aantallen echter uit (zie kaart).

Bewolking

De noordoostelijke wind, die al een flinke periode dominant is, ging vergezeld van vrij lage bewolking. Ongetwijfeld was dat voor veel lijsters de reden om naar beneden te komen en zichtbaar langs te trekken. De komende dagen blijft het bewolkt en regenachtig en de kans is groot dat de trek daardoor beter zichtbaar is dan in de afgelopen weken. Tot nu toe zorgde de combinatie van een stevige noordoostelijke stroming en helder weer ervoor dat de trek zich erg hoog in de lucht afspeelde. Daarover staat een artikel op natuurbericht.nl.