Eerste watervogeltelling

De eerste watervogeltelling van dit seizoen vond dit weekend plaats. Sommige tellers gaan deze dagen nog op pad en hebben daar nog prima weer bij. Wat indrukken uit het veld.

Verschillende tellers lieten via Twitter en Facebook weten hoe hun telling verliep. Wim Tijsen bijvoorbeeld: 'Was echt een geweldige wadvogeltelling vandaag. Met onze start bij het Peilschaalhuisje aan de rand v/h Balgzand, was het bladstil en extra hoog water. Daardoor moesten de steltlopers wad alternatieven vinden. Dat deden ze op de weg... Krombekstrandlopers, Bonte Strandlopers, Drieteenstrandlopers, Bontbekplevieren, Kleine Strandlopers, Kanoeten, Steenlopers en een Kemphaantje.'

Ook elders langs de Waddenzee was het extra hoog water. Marc van Roomen meldde vanaf de Groede op Terschelling dat hij voor het eerste geen Scholeksters telde. 'Die stonden allemaal op het uiteinde van de Boschplaat.'

Top-5 meest getelde soorten

De top-5 van soorten die het meeste geteld worden is tijdens zo'n beetje elke septembertelling hetzelfde. Op basis van de jaren 2010-2014 geven we dus alvast de volgende verwachte top-5 weer:

1. Bonte Strandloper

2. Kokmeeuw

3. Grauwe Gans

4. Scholekster

5. Wulp

Exoten

De tellers Albert-Erik de Winter en Lou Spoor kwamen nog wat exotische watervogels tegen. Chinese Knobbelganzen en een Keizergans. Zulke soorten worden natuurlijk ook gewoon meegeteld. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

App getest

Een flinke groep tellers heeft dit weekend de testversie van de app Avimap gebruikt om hun watervogeltelling in te voeren. We zijn van plan om de app uiterlijk in november te lanceren, zodat je met tablet en smartphone het veld in kunt en je aantallen meteen kunt uploaden.