Groenling. Harvey van Diek.

Eerste resultaten MUS-telling: Merel en Groenling

De eerste telperiode 1-30 april, van het Meetnet Urbane Soorten (MUS) ligt alweer even achter ons. Ondertussen zijn we begonnen aan de tweede telperiode die loopt van 15 mei-15 juni. Van 20 soorten zijn de getelde aantallen vergeleken met dezelfde telling in 2016. Dit is te lezen in de recent verschenen MUS-Nieuwsbrief.

Merel

Veel soorten laten een vergelijkbaar beeld of iets hogere aantallen zien als vorig jaar zoals de Wilde Eend, Halsbandparkiet, Kauw en Merel. Met name de laatste is interessant in verband me het Usutu-virus dat vorig en recent ook dit jaar is vastgesteld.

Groenling

Van de soorten die in lagere aantallen zijn geteld vallen op Winterkoning en Heggenmus (standvogels, maar zachte winter), Stadsduif, Spreeuw en Groenling. De laatste laat van de gevolgde soorten de grootste afname zien en met de dreiging van een uitbraak van Het Geel gaan we dit natuurlijk met aandacht volgen.

Meedoen?

De resultaten zijn nog voorlopig van aard maar geven al wel een indicatie. Wil je meedoen met MUS een eenvoudige en weinig tijd kostende telling? Dat kan! Bekijk de kaart en kijk of jouw postcodegebied vacant is.

Ben je niet zeker of je de soorten herkent, doe dan de gratis online MUS-Cursus.

Tekst: Jan Schoppers