Foto: Kees Koffijberg

Eerste Kolganzen vallen binnen

Zowel in Noord-Duitsland als in Nederland werden in de nacht van 24-25 september en in de ochtend van 25 september trekkende groepen Kolganzen gehoord en gezien. 

Meestal ging het om groepen van tientallen tot net over de honderd, maar in Noord-Duitsland werden op enkele plaatsen meerdere honderden vogels geteld. Op het Duitse eiland Mellum in de Waddenzee trokken in de ochtend van 25 september in twee uur tijds alleen al 835 vogels voorbij. Bij trektellen.nl stond de teller aan het eind van de dag op ruim 4700 vogels.

Vergeleken met vorig jaar zijn de Kolganzen volgens de trektelgegevens een fractie eerder. In Oost-Duitsland werden vanaf 21 september ook al kleine overvliegende groepen in Brandenburg en Mecklenburg-Vorpommern gezien.  Grote concentraties aan de grond zijn nog vrijwel nergens opgemerkt, afgezien van de Gülper See in Brandenburg.

In Oost-Duitsland verschenen ook de eerste Toendrarietganzen. Op 23 september werden op de slaapplaats aan de Gülpersee zelfs al meer dan 1000 vogels geteld. Ook in Zweden zijn al grote aantallen Toendra- en Taigarietganzen gearriveerd.