Foto: Eric Wander

Eerste Kievitsei in onderzoeksgebied gevonden

Op 13 maart is in het Binnenveld, gemeente Wageningen, het eerste kievitsei van Gelderland gevonden. Het waren er zelfs twee in één nest. De vondst werd om 09.20 uur gedaan door weidevogelbeschermer Henk van Paassen. Laat het nest nu precies in één van de onderzoeksgebieden van het Jaar van de Kievit liggen.

Henk van Paassen had een paar dagen ervoor nog een lezing over het Jaar van de Kievit bijgewoond en was vol enthousiasme het veld ingegaan. Op een maisperceel vond hij een nestje met twee eieren. Van Paassen zet zich al vijftig jaar in voor de bescherming van weidevogels.

Onderzoeksgebieden

Het perceel ligt in het Wageningse Binnenveld, een van de onderzoeksgebieden van het Jaar van de Kievit. Het komende voorjaar zoeken vrijwilligers daar nesten en wordt gestreefd om 50 jonge Kieviten te ringen om hun overlevingskansen te volgen. De kuikens worden zowel in onbeschermde als beschermde gebieden geringd. Verspreid over Nederland liggen verschillende gebiedsparen waarin we de kuikenoverleving volgen (figuur 1). Wil je helpen met het aflezen van ringen op een van deze plekken? Stuur ons vooral een mailtje

Figuur 1. Ligging onderzoeksgebieden Jaar van de Kievit.