Eerste jonge Huiszwaluwen vliegen uit

Deelnemers van het nestonderzoek van het Jaar van de Huiszwaluw hebben het er maar druk mee: in de meeste nesten in kolonies zijn de eieren uitgekomen en worden de jonge zwaluwen druk gevoerd. Jongen van de vroegste legsels vliegen zelfs al uit. Van elk nest noteren de 'citizen scientists' in welke fase het zich bevindt. En bij ieder bezoek komen er weer nieuwe vragen bovendrijven.

Door Albert de Jong

Huiszwaluwen staan er niet bepaald bekend om dat ze synchroon broeden. Terwijl de één al druk zijn jongen voert, ligt de buurvrouw nog op eieren. In de kolonie die ik volg zijn in de meeste nesten de eieren inmiddels uitgekomen. Door vanaf een afstandje lang te kijken, krijg je in de gaten wat er ín de nesten gebeurt. In totaal doen 130 waarnemers hetzelfde werk: observeren, interpreteren en de fase per nest noteren. Met als hoofdvraag hoeveel tweede legsels er komen. Wat dat betreft breekt er nu helemaal een spannende fase aan..want de eerste legsels lopen al op hun einde.

Verschillende jongenfasen

Na de broedfase (E2) van 13-16 dagen breekt de jongentijd aan. Zie je tijdens de broedfase zo af en toe de vleugelpunten of kop van de broedende vogel uit het nest steken, in de jongenfase is het actie in de tent. Hoewel kleine jongen (N1) de eerste dagen nog warmgehouden worden door één van hun ouders, moeten ze ook gevoerd worden. Dat is van buitenaf te zien doordat de voerende oudervogels diep het nest in reiken en er soms in verdwijnen. Zijn er grotere jongen (N2, ouder dan een week) dan gaan de voersessies al veel sneller. Grote jongen (N3) hangen al veelvuldig met hun kop uit het nest en bedelen zelfs bij de buurman. Hun gepiep is overgegaan in langere, schorre kreten. In totaal blijven de jongen 23-30 dagen in het nest.

Compilatie (met de klok mee): fasen van broeden t/m grote jongen. Albert de Jong

Allerlei vragen...en soms een antwoord

Hoe snel beginnen Huiszwaluwen aan de tweede leg? En wisselen vrouw en man elkaar af om de kleine jongen warm te houden in het nest? Vinden Huiszwaluwen het leuk dat ik meekijk? Tijdens het observeren drijven er allerlei vragen boven. Op niet alle vragen weten we een antwoord - en dat is ook wel zo fijn. Via huiszwaluw@sovon.nl stellen nestonderzoekers vragen. Dat doen we ook op het forum, waar iedereen mee kan kijken, praten en hypothetiseren. Doe je mee?