Bonte Vliegenvanger bij nestkast. Foto: Jan van de Geld

Eerste indruk broedseizoen 2013 voor nestkastbroeders

Uit een compilatie van recente berichten van de Yahoo! NESTKAST nieuwsgroep blijkt dat het koude voorjaar bijzondere effecten heeft op het broedgedrag van nestkastbroeders in Nederland en Vlaanderen.

Door Leo Ballering en Ronald Beskers, NESTKAST

Eileg van mezen en Boomklevers is bijna één maand later dan vorig jaar, maar de eileg van Afrikagangers lijkt gewoon op tijd. In het noorden van het land zorgt dit voor de unieke situatie dat er eerder eieren van Bonte vliegenvangers en Gekraagde Roodstaarten zijn gevonden dan van Koolmezen.

Die Koolmezen lijken dan ook een heel slecht broedseizoen tegemoet te gaan, terwijl Pimpelmezen en Bonte vliegenvangers juist lijken te profiteren van de omstandigheden. En juist nu er, eind mei, de eerste jongen zijn en de rupsenpiek zich aankondigt, komt er een natte en koude periode aan. Hoe gaan de jongen en de ouders zich redden?

Een mooie gelegenheid om goed vast te leggen wat er in de nestkasten gebeurt! Voor diegene die niet met nestkasten onderzoek bekend zijn, geeft de NESTKAST nieuwsgroep een aardig inzicht in wat er zoal in dit wereldje afspeelt. Bekijk de pdf met de compilatie van recente berichten op de NESTKAST nieuwsgroep.

Contact

Leo Ballering & Ronald Beskers, nestkast@nioo.knaw.nl