Bruine Kiekendief, volwassen man op trek. Foto: Arjan Boele

Eerste golf roofvogels passeert

Eind augustus is een mooie tijd voor de trektellers. Er vliegt van alles en nog wat, vooral soorten die naar Afrika gaan. Ooievaars, enkele steltlopers, zwaluwen, Gele Kwikstaarten, Boompiepers en...de eerste golf roofvogels.

Op 27 augustus was het een mooie zonnige en rustige dag. Een welkome afwisseling na een periode met wisselvallig en koel weer. In het zuiden en midden van het land was de voorgaande dag, 26 augustus, kletsnat. In het noordoosten, daarentegen, mooi weer. Gunstige omstandigheden voor losbarstende trek...

Veel roofvogels
En die trek kwam er ook. Onder de roofvogels werden mooie aantallen Wespendieven (totaal 451 ex.) gezien. Op een zevental trektelposten noteerde men er 10-30, en de telposten bij Amersfoort (37), Malden (41), Gassel NB (47) en Weert (83) deden daar nog een schepje bovenop. Ook de aantallen Bruine Kiekendieven vielen niet tegen, in aanmerking genomen dat de echte trekpiek meestal pas half september valt. Er werden er 278 geteld, met op de nodige plekken 10-25 als dagtotaal, en op Kinderdijk zelfs 44. Liefst 38 Visarenden sprokkelde trektellend Nederland bijeen, en daarnaast waren er ook nog 4 Grauwe Kiekendieven, 1 Blauwe Kiekendief en een claim van een Steppekiekendief.

Vooral in zuidelijke helft
De meeste roofvogeltrek werd geconstateerd in de zuidelijke helft van het land. Het suggereert dat het mooie weer in Noord-Nederland (en Noord-Duitsland) op 26 augustus voor een aanvoer van roofvogels zorgde, een aanvoer die vervolgens halverwege het land blokkeerde vanwege intensieve regen. Toen het regenfront in de avond en nacht naar het zuidoosten wegtrok, ontstonden de volgende dag, 27 augustus, kansen voor een vervolg van de trekroute.

Herhaling van zetten
De situatie deed sommige trektellers denken aan die van enkele jaren geleden, toen er iets later in het seizoen (half september) eveneens sterke roofvogeltrek werd getriggerd door een wegtrekkend regenfront. Lees daarover in een artikel in natuur.oriolus.