Duitse ringatlas

Eind 2014 verscheen de Atlas des Vogelzugs. Een 664 pag. omvattend nieuw standaardwerk over terugmeldingen van Duitse broed- en trekvogels.

Het boek vat meer dan een miljoen ringmeldingen samen, verzameld in de loop van een dikke eeuw vogels ringen. Hiertoe werden de gegevens bijeengebracht van de drie Duitse ringcentrales. Voor Nederlandse lezers is dit boek van onze oosterburen natuurlijk extra interessant.

Standaardwerk
Zoals te verwachten, is het een stevige pil, met de spreekwoordelijke Duitse ‘Gründlichkeit’ in elkaar gezet door een team van acht auteurs (Franz Bairlein e.a.).  Het boek opent met een inleidend hoofdstuk over de geschiedenis van het vogels ringen in Duitsland, met een doorkijkje naar de technologische revolutie die we momenteel doormaken. Daarna komen hoofdstuk over de trek in het algemeen en de zeggingskracht van ringgegevens in het bijzonder, en een verantwoording van gebruikte methoden.

Soortbesprekingen
Ruim 500 pagina’s zijn gereserveerd voor soortbesprekingen, met uiteraard veel kaarten, een tabel met kerncijfers, een al dan niet beknopte tekst en een Engelse samenvatting.

Het boek is op verschillende plekken voor nog geen € 50 aan te schaffen, waaronder via bol.com.