Duikende Reuzenstern. Foto: Henk Hiemstra

Duikende Reuzenstern tijdens broedvogeltelling

'Nog geen twintig meter van ons af zien m’n medeteller Eric ten Cate en ik op 10 april in ons Fryske Gea inventarisatiegebied Bolderen bij Earnewâld een duikende grijzige flits, meteen gevolgd door een flinke plons achter de rietkraag. En ja hoor, een jagende Reuzenstern in ons gebied.' Zo schrijft Jan Kramer.

Ze kunnen de vogel minstens tien minuten met het blote oog en met de verrekijker blijven volgen. 'Prachtig! Om je brillenglazen van opwinding te laten beslaan!' , aldus de enthousiaste Kramer. Volgens de website www.lauwersmeer.com is er een dag eerder en een dag later in de directe omgeving van Earnewâld ook een Reuzenstern gezien. Dat zou zomaar de vogel uit Bolderen kunnen zijn.

Schaars in voorjaar

De soort wordt bij de voorjaarstrek naar de Oostzee maar mondjesmaat (hooguit een paar handen vol) in Nederland gezien. Dit in tegenstelling tot de najaarstrek. Dan worden bij de door Sovon georganiseerde simultaantellingen op de Nederlandse slaapplaatsen in totaal 100-150 Reuzensterns gezien. Voornamelijk op slaapplaatsen in Zuidwest Fryslân, in het Lauwersmeergebied en in de IJsselmonding. Het is voor veel vogelaars steeds weer een belevenis om die grote stern boven het water te zien uitkijken naar vissen om dan af en toe al duikend toe te slaan!