Joop Kleine, vrijwilliger van het jaar 2019

Drentse Joop Kleine door Sovon gehuldigd als vrijwilliger van het jaar

Op donderdagavond 14 november huldigde Sovon de Drentse vogelaar Joop Kleine als ‘Vrijwilliger van het jaar 2019’. Directeur Theo Verstrael verraste hem met de prijs tijdens een vergadering van de Werkgroep Avifauna Drenthe (WAD). Kleine inventariseert al sinds 1980 broedvogels in het hele Dwingelderveld. Sovon reikt de prijs jaarlijks uit aan een van zijn ‘supervrijwilligers’ die zich inzetten voor het vrijwillig vogelonderzoek.

14 mensjaren tellen...

Joop Kleine is een grote naam als het gaat om vogelinventarisaties. Hij imponeerde de jury door zijn een lange reeks van tellingen in 47 BMP-gebieden (sinds 1983) en 21 kolonies (vanaf 1980) in het Dwingelderveld. Dat maakt het tot een van de best onderzochte gebieden in Nederland. Naar schatting besteedde Joop ongeveer 14 mensjaren met tellingen; zonder meer indrukwekkend. Dat zijn gegevens zijn meegenomen in alle atlasprojecten van Sovon en in de beide Drentse atlassen spreekt eigenlijk vanzelf.

Lijvige verslagen

Er was nog een ander belangrijk aspect dat een rol heeft gespeeld: Joop is niet alleen veel, vaak en goed aan het tellen. Ook hield hij alle resultaten nauwkeurig en gedetailleerd bij in lijvige maar zeer leesbare jaarverslagen. Die reeks is bepaald niet onopgemerkt gebleven: naar dé nieuwe Joop Kleine wordt bij Sovon én het CBS altijd reikhalzend uitgekeken.

Voortrekker

Als coördinator onderhoudt hij op aimabele wijze contact met de andere tellers en de terreinbeheerders. Hij is in de jaren tachtig ook bestuurlijk actief geweest in de Werkgroep Avifauna Drenthe.

Opvolgers

Tot slot heeft de jury veel waardering voor het feit dat Joop, nu hij heeft besloten met het inventarisatiewerk in het Dwingelderveld te gaan stoppen, ook moeite heeft gedaan om opvolgers te vinden. Met een broedvogelcursus (BMP) werden cursisten opgeleid om in het Dwingelderveld te gaan tellen.

Van harte

De jury feliciteert Joop Kleine van harte met zijn uitverkiezing tot Sovon Vrijwilliger van het jaar 2019!

Sovon-Nieuws

Meer over de kersverse vrijwilliger van het jaar is te lezen in het komende december nummer van Sovon-Nieuws. In dat nummer komt Joop uitgebreid zelf aan het woord in een interview met Rob Buiter in de serie In de Klei.

 

Het Dwingelderveld is samen met het Fochteloërveen de beste plek voor broedende Kraanvogels in ons land. Joop kan ze vanuit zijn huis horen roepen. Elwin van der Kolk maakte speciaal voor Joop Kleine dit schilderij.

 

Bekijk ook het juryrapport.