De beroemdste dode wilde eend uit Nederland is te vinden in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam: de necrofiele homoseksuele eend

Dode wilde eenden langs de weg? Geef het door!

Het lijkt op een jaarlijks fenomeen. Als het voorjaar wordt, zien we een piek in het aantal meldingen van dode Wilde Eenden.

Het gaat hier vooral om verkeerslachtoffers, die het 'voorjaar in de bol' hebben. Een laag vliegende eend achtervolgd door één of meer woerden met verminderde aandacht voor de omgeving, al dan niet ‘s nachts – een ongeluk zit dan in een klein hoekje.

In onderstaande grafiek is goed te zien hoe het aantal meldingen van dode Wilde Eenden altijd snel oploopt in het voorjaar.

Aantal meldingen dode eenden loopt altijd hoog op in het voorjaar

In het voorjaar loopt het aantal meldingen van dode Wilde Eenden altijd hoog op

 

Onderzoek Vogelgriep

We kunnen deze dieren geen tweede leven bezorgen, maar mocht je een dode vogel vinden die nog in goede staat verkeert (minder dan een dag dood en (nagenoeg) geheel intact), dan zouden we die graag laten ophalen voor nader onderzoek. Samen het het DWHC en CVI verrichten we onderzoek naar onder meer vogelgriep. Hoewel de doodsoorzaak in dergelijke gevallen al wel nagenoeg vaststaat – namelijk een botsing met een auto – kunnen we de dieren toch goed gebruiken.

Dode vogel gevonden?

Via onze meldpagina sovon.nl/dodevogels, ontvangen we graag je melding. Hier kun je ook aangeven of je een dier wilt inzenden voor onderzoek.