Documentaire "Living on the edge"

Persbericht VBN, Vrijdag 31 mei 2013

VARA’s Vroege Vogels TV zendt komende dinsdag de documentaire Living on the Edge uit van Vogelbescherming Nederland. De documentaire Living on the Edge toont de relatie tussen trekvogels en mensen. Prachtige natuurbeelden van trekvogels en Afrikaanse vogels worden afgewisseld met bijzondere verhalen van mensen uit landen langs de trekroute in Burkina Faso, Marokko, Malta en Nederland. De documentaire is te zien op 4 en 11 juni a.s. op Nederland 2 om 19.25 uur

 

Elk jaar maken zo’n twee miljard vogels uit Europa de ongelooflijke reis naar Afrika om daar te overwinteren. Duizenden kilometers leggen deze vogels af, soms zelfs in enkele dagen. Onderweg doorstaan ze tal van ontberingen, uiteenlopend van de jacht op trekvogels en slechte weersomstandigheden tot aan het doorkruizen van de onmetelijke droge Sahara woestijn. Overleven ze de Sahara, dan arriveren ze in het overwinteringsgebied in de Sahel. Een gebied waar het altijd goed toeven was maar waar inmiddels veel is veranderd.

Portretten van lokale be­woners

In de documentaire worden aan de hand van een aantal portretten van lokale be­woners in Burkina Faso, de veranderingen in de Sahel in beeld gebracht. Hoe overleven men­sen en vogels de Sahel? Gelukkig zijn er inmiddels tal van hoopgevende initiatieven waarbij mensen in Afrika proberen de levensomstandigheden van zowel vogels als mensen op duurzame wijze te verbeteren.

Massale jacht

Vervolgens wordt de kijker meegenomen naar Marokko, een pleisterplaats voor trekvogels nadat ze de gevaarlijke tocht over de Sahara hebben overleefd. Voor trekvogels zijn de gevaren echter nog niet volledig geweken. Rondom de Middellandse Zee wordt massaal gejaagd op trek­vogels. Beelden gemaakt op Malta laten dat duidelijk zien.

Negatieve trend keren

In het voorjaar haasten de trekvogels zich om dezelfde route in omgekeerde richting af te leggen naar hun broedgebieden in Europa, waaronder Nederland. Voor ons zijn ze een welkome bode van het voorjaar. Maar voor hoe lang nog? Intensieve landbouw en oprukkende verstedelijking maken het voor trekvogels steeds lastiger om een geschikte broedplek te vinden. Maar net als in Afrika vinden we ook hier mensen die zich enthousiast inzetten om deze negatieve trend te keren.

Bekijk de trailer

De tweedelige documentaire Living on the Edge is tot stand gekomen dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij in samenwerking met de VARA. Living on the Edge is geproduceerd door Vogelbescherming Nederland in samenwerking met New Earth Films en cameraman Michael Sanderson.