Wulpen arriveren in het laatste licht, Erlecomse Waard. Foto: Albert de Jong

Dit weekend: slapende Wulpen tellen

Komend weekend staat de eerste slaapplaatstelling voor het nieuwe seizoen in de agenda. Het is voorlopig prachtig weer én we zitten in een doortrekpiek van Wulpen. Twee goede redenen om een dezer dagen op een mooie nazomeravond je Wulpenslaapplaatsop te zoeken! 

Komend weekend is het officiële telweekend maar er kan nu al worden geteld, tot uiterlijk 14 september. Als je niet zeker weet of een slaapplaats al wordt geteld kun je kijken op onze website (www.sovon.nl/inloggen) en dan slaapplaatsen/vacante gebieden), maar een mailtje of telefoontje naar coördinator Olaf Klaassen kan natuurlijk ook.

Tips en telrichtlijnen

Wulpenslaapplaatsen zijn niet zo makkelijk te vinden. Potentiële locaties zijn er volop, maar Wulpen zijn kritisch bij de keuze voor een slaapplek. De meeste slaapplaatsen liggen in ondiep water, zoals oevers van meren, grindgaten en rivieren, en vrijwel altijd op plekken waar mensen moeilijk bij komen. Wulpen maken veel gebruik van voorverzamelplaatsen, die pas laat worden verlaten (opletten dus!). Aankomende vogels vliegen vaak enige tijd rond alvorens neer te strijken. Ook gaan ze vaak nog eens tijdens ‘paniekvluchten’ de lucht in, om na enige tijd weer in te vallen. Dat geeft wel de kans om de aantallen nog eens te checken. Een van de tellers heeft daar afgelopen jaar een mooi filmpje van gemaakt (slaapplaats langs de Rijn bij Arnhem, Dick van Dorp).

Als het weer zo mooi blijft, komen er nog volop geschikte avondjes. Start uiterlijk een half uur voor zonsondergang, rond 19.45u. Als je precies weet waar ze slapen kan ’s ochtends ook, maar dan moet je er wel om 06.00u staan.