De Koekoek is geen prototype van een voorbeeldige vader | Foto: Harvey van Diek

De natuur kent vele vogelvaders

Het is Vaderdag. Een paar sokken, een stropdas, een flesje whisky, een mannengeurtje. Ook de vogelwereld kent vele vogelvaders.

Goede en slechte vaders

De slechtste vogelvader (en trouwens ook moeder) is wel de Koekoek. Beide ouders laten de opvoeding van de jongen over aan bijvoorbeeld Graspieper, Gele Kwikstaart of Kleine Karekiet. Geen Vaderdag cadeau dus voor de Koekoek.

Maar de meeste vogelvaders bekommeren zich wel degelijk om hun kroost. Zo slooft bij roofvogels en uilen vooral de vader zich uit bij het aandragen van prooien.

Eigen jongen eerst?

Van Huiszwaluwen is bekend, net als bij veel andere vogelsoorten trouwens, dat de man die de jongen opvoedt, lang niet altijd de biologische vader is. Een op de vier jongen in het huiszwaluwnest is van een buurman. Hij heeft er geen weet van en alle jongen krijgen hun deel.

Mooie en lelijke mannen

In de vogelwereld zijn de mannetjes meestal het mooist. Ze moeten pronken om bij de dames in de smaak te vallen. Soms zijn echter vrouwtjes mooier gekleurd, zoals bij Grauwe en Rosse Franjepoot. Het vrouwtje laat het mannetje opdraaien voor de zorg van de jongen en vertrekt na het leggen van de eieren met de noorderzon. Een vorm van emancipatie die ook bij andere steltlopers voorkomt.

Aan alle vaders: fijne Vaderdag gewenst.