De winnende foto: een drinkende Huiszwaluw: vliegend boven het wateroppervlak en de ondersnavel als een fijn schepje om water op te lepelen.

De mooiste Huiszwaluwen op de foto

Aan het einde van de lezing over de Huiszwaluw op de Landelijke Sovondag, werden de winnende foto's van de fotowedstrijd van het Jaar van de Huiszwaluw bekend gemaakt. De jury heeft een hele mooie serie Huiszwaluwfoto's uitgekozen, die willen we je niet onthouden.

Winnaar

...is de drinkende Huiszwaluw van Mark Schuurman. De ondersnavel tikt net het wateroppervlak aan, echt een prachtig droombeeld van deze mooie vogel! Volgens de jury is dit maar zelden vastgelegd met een camera. Voor zo'n foto als deze is veel geduld nodig: uren aan de waterkant liggen voordat je het plaatje hebt. Complimenten, Mark, en gefeliciteerd met je eerste prijs!

Familieplaatje

Op nummer twee is de gezellige foto van een Huiszwaluwenfamilie, gefotografeerd door George Hageman. Als je even naar de foto kijkt, zie je dat er veel op gebeurt. Een heerlijk plaatje om bij weg te dromen: veel nesten aan het huis en allerlei bedrijvigheid van de zwaluwen erbij. Een mooie plaat, George!

Snelle groeiers

De derde winnende foto is die van Margreet Frowijn. Op haar foto zie je een stel gezonde Huiszwaluwjongen, bedelend om nieuw voer dat de ouders komen aanbrengen. Een heerlijk beeld om te zien. Mooi geschoten, Margreet!

Gedeelde vierde plek

De jury vond het best lastig om uit al die mooie foto's dé foto voor de vierde plaats te kiezen. Uiteindelijk is er een gedeelde vierde plek ontstaan: De foto van Mars Gremmen met de Huiszwaluwen die bolletjes klei voor hun nest verzamelen, een belangrijk stukje van hun leefwijze die onder druk staat, deelt deze vierde plek met die van Bennie van den Brink met zijn foto van de vliegende Huiszwaluw met een bekje vol Lieveheersbeestjes!

Na de lezing over het Jaar van de Huiszwaluw op de Landelijke dag door Gert Ottens van Vogelbescherming Nederland en Loes van den Bremer van Sovon, kregen de winnaars het boek 'Zwaluwen van Gaast' door Theunis Piersma als prijs.

Een album vol

Omdat we via deze fotowedstrijd aan iedereen willen laten zien hoe mooi de Huiszwaluw is, hebben we alle 50 deelnemende foto's in een online album geplaatst. Geniet nog eens van het zien van deze geweldige vogel, die nu lekker warmpjes in Afrika aan het insecten vangen is.  De fotowedstrijd was een mooi onderdeel van de activiteiten van het Jaar van de Huiszwaluw. We hopen dat dit charmerende vogeltje in 2018 veel harten van mensen heeft warm gemaakt om mee te helpen deze snelle vogel te beschermen.

Wil je meer informatie?

Op onze webpagina's vind je allerlei informatie over de Huiszwaluw, het jaar van de Huiszwaluw, het beschermen van de Huiszwaluw en hoe het gaat met de aantallen Huiszwaluwen in Nederland. Je kunt de kolonies van Huiszwaluwen ook tellen in jouw buurt, om een bijdrage te leveren aan juiste informatie om de Huiszwaluw te kunnen beschermen in Nederland.