Jonge Zeearenden met kleurring in het Lauwersmeer (2013). Foto: Peter de Boer

CR-birding Submit: nieuwe plek voor invoeren gekleurringde vogels

De nieuwe website voor het verwerken van waarnemingen van kleurringen is online: European colour-ring Birding Submit, of kortweg CR-birding Submit. European colour-ring Birding (CR-birding), Sovon en het Vogeltrekstation sloegen de handen ineen om de verwerking van waarnemingen van gekleurmerkte vogels te vereenvoudigen voor waarnemers én onderzoekers. De invoerapplicatie is een geïntegreerd onderdeel van de succesvolle website cr-birding.org.

Steeds vaker maken vogelonderzoekers gebruik van kleurringen, halsbanden en andere merktekens om grote aantallen individuen te kunnen volgen. Duizenden vogelaars lezen deze kleurmerken af en leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan het onderzoek. Inmiddels zijn er in Europa al meer dan 4000 kleurringprojecten. Voor de waarnemers is het steeds moeilijker geworden om het juiste project te vinden. Met submit.cr-birding.org wordt dat weer een stuk eenvoudiger.

Directe terugkoppeling

Cr-birding Submit gaat van start met 13 ringprojecten, variërend van Zeearend en Merel tot Kokmeeuw en Wilde eend. Veel nieuwe projecten staan al klaar om ook mee te gaan doen. De nieuwe manier van invoeren zorgt voor een snelle verwerking van de gegevens; de waarnemers krijgen de informatie over de waargenomen vogel direct te zien. Dat is natuurlijk een belangrijke motivatie voor mensen om door te gaan met hun belangrijke werk.

Direct contact blijft

De geautomatiseerde verwerking en terugkoppeling betekenen ook dat de onderzoekers het tijdrovende invoeren van waarnemingen en beantwoorden van waarnemers uit handen wordt genomen. Dat neemt overigens niet weg dat het contact tussen waarnemer en onderzoeker zal blijven bestaan. Ook daarin is voorzien.

Ondersteund door

Cr-birding Submit kwam tot stand met financiële steun van de Triodos foundation, Sovon en het NIOO-KNAW. Submit.cr-birding.org is gebaseerd op een eerdere versie van de applicatie –AnimalTrack.org- die werd ontwikkeld in samenwerking met Stichting Natuurinformatie en Zostera binnen het project METAWAD, dat werd gefinancierd vanuit het Waddenfonds.

Contact

Projecteigenaren die hun project graag willen toevoegen aan CR-birding Submit kunnen contact opnemen met Henk van der Jeugd.