Foto: Harvey van Diek

Broedvogels tellen op de Veluwe, hoe werkt dat?

Altijd al willen weten hoe je broedvogels kunt tellen? Op 28 februari (Wageningen) en 1 maart (Zutphen) verzorgt Sovon een avond over de broedvogels van de Veluwe. Er staan twee lezingen op het programma en Frank Majoor verzorgt een kleine stoomcursus broedvogels tellen. Alle vogelaars uit de omgeving van de Veluwe zijn welkom.

De Veluwe is een bijzonder gebied. Je kan er vogelsoorten tegenkomen als Zwarte Specht, IJsvogel, Raaf en Wespendief. Desondanks worden er weinig broedvogeltellingen uitgevoerd. Het zou mooi zijn hier verandering in te brengen... Vandaar het organiseren van deze lezingavonden. Broedvogels tellen is een leuke hobby waarmee je een belangrijke bijdrage aan natuur- en milieustatistieken levert.

De avonden beginen om 19.45 uur en worden gehouden in:

Wageningen

- 28 februari, in de Bevrijdingskerk, Van Schelvenweg 2, (hoek Ritzema Bosweg), Wageningen. 

Zutphen

- 1 maart, Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106, Zutphen. (Graag even vooraf melden met hoeveel personen je komt aan de vogelwerkgroep Zutphen)

Het programma is als volgt

  • Vanaf 19.45u: ontvangst met koffie en thee
  • 20.00-20.45u: lezingen over broedvogeltellingen in de Gelderse Poort en op de Veluwe.
  • 20.45-21.15u: pauze
  • 21.15-22.00u: korte broedvogeltelcursus. Oftewel: hoe ga je te werk bij een broedvogeltelling?

Uniek aanbod

Sovon Vogelonderzoek is op zoek naar vrijwilligers die broedvogels willen tellen in de provincie Gelderland. Het gaat daarbij niet om alle soorten, maar om een beperkte lijst van soorten die van belang zijn voor het natuurbeheer. Ervaring met broedvogeltellingen is niet noodzakelijk. Tijdens een eerste gezamenlijk veldbezoek je u een broedvogeltelcursus op maat. Wel is enige basis kennis van vogelgeluiden vereist. Want een deel van het veldwerk moet zelfstandig worden uitgevoerd, al dan niet samen met een andere vrijwilliger. Het is de bedoeling dat ieder telgebied 5 tot 6 maal wordt bezocht (BMP-B). Tijdens deze bezoeken worden de zingende en/of anderszins territoriale vogels op kaart ingetekend of ingevoerd in de app Avimap. De keuze van het gebied hangt af van je voorkeur (bijvoorbeeld heideterrein of bos) en van je woonplaats. Ook in de loop van het seizoen is er desgewenst ondersteuning bij het veldwerk. Mocht je interesse hebben, dan kun je bellen (06-49390510) of mailen met Frank Majoor of gewoon eerst de kat uit de boom kijken en zijn verhaal op de lezingavond over broedvogels tellen aanhoren.