Oehoe. Foto Klaus Tamm, uit Broedvogelatlas Nordrhein-Westfalen.

Broedvogels Nordrhein-Westfalen

Nordrhein-Westfalen is de Duitse deelstaat die aan een deel van Oost-Nederland grenst. De recent verschenen broedvogelatlas geeft ook voor ons interessante verspreidingsbeelden.

Het boek is net uit en zal in de boekhandel enkele tientjes gaan kosten. Een indruk van de verspreidingskaarten is te krijgen via de website van de Nordrhein-Westfälischer Ornithologengesellschaft. Kijk rechtsboven onder Artenverzeichnis en vul je soort in onder Artnahme (wel in het Duits...). De kaartjes zijn niet heel duidelijk (in het boek uiteraard beter), maar met enige topografische kennis zijn de grenzen van Limburg, Gelderland en een deel van Twente wel te herkennen.

Het werpt meer licht op de verspreiding van soorten die vanuit het zuidoosten oprukken, zoals de Middelste Bonte Specht (Mittelspecht) of Oehoe (Uhu). Of verbaas je over de nabijheid van zo veel Rode Wouwen (Rotmilan) dan wel de zeldzaamheid van het Blauwborstje (Blaukehlchen). Of plan een excursie, nu je weet waar voor ons nabije Grijskopspechten (Grauspecht) of Dwerguilen (Sperlingskauz) zitten.

Het boek zelf, een degelijke turf, geeft een uitgebreide toelichting op methode en resultaten. Aparte kaarten tonen dichtheidsverschillen binnen de deelstaat evenals ontwikkelingen sinds vorige karteringen (jaren negentig). Het niveau waarop de atlasblokken onderzocht zijn komt vrijwel overeen met ons eigen 5x5 km blokkensysteem. Een aanrader dus, zeker voor vogelaars in de grensstreek.