Een klein, bruin bolletje tijdens het ringen voor het onderzoek naar de kuikenoverleving. Foto: Jefte Hulsmans

Blog: vier kleine rakkertjes

Op 29 maart ging ik voor het eerst het veld in om kievitseieren te meten. Dit vond plaats in het dorpje Sint Oedenrode. Nu zijn we 20 dagen verder en ik noteer 19 april in mijn waarnemersboekje als de dag dat de eerste kievitskuikens aanwezig waren!

De dag begon met de opnames over het Jaar van de Kievit voor het programma Vroege Vogels. Frank Majoor deed zijn best tijdens het interview om niet te hard te bibberen want het was een heel koude dinsdagvoormiddag. Toen de opnames eindelijk afgelopen waren, konden we naar Sint Oedenrode om de eerste kievitkuikens te ringen, of dat is toch wat we hoopten. We trokken samen met vrijwilligers het veld in, en ja hoor: drie Kieviten begonnen volop te alarmeren. Het teken dat er kuikens aanwezig zijn! We bekeken de nesten, maar alle drie leeg. De kuikentjes waren er dus vandoor en het zoeken kon beginnen. Maar niet veel later werd het eerste kuiken gevonden, en het tweede, en wat zag ik toen op de grond liggen? Een klein, bruin bolletje! Mijn eerste kievitkuiken! Vlak daarna werd ook het vierde kuiken gevonden. Het eerste nestje was compleet.

Vier kleine rakkertjes

De ringer deed zijn werk in de auto net naast de A50. Het was fascinerend om te zien: vier kleine vogeltjes die gewogen en gemeten werden en die uiteindelijk codevlaggetjes van het Jaar van de Kievit omkregen. Nadat dit afgelopen was werden ze in een zakje gestopt en ik mocht ze terugbrengen naar de plek waar we ze gevonden hadden. Ik liet de vier kleine rakkertjes vrij, en daar gingen ze dan (zaten ze dan). Een levenstocht van nog 26 dagen om vliegvlug te raken. Met gevaren als roofdieren, landbouwmachines en koude dagen op de loer zal het niet makkelijk worden. En dan moeten ze ook nog zelf hun eten bij elkaar zoeken. Ik hoop dat het lukt, de vrijwilligers hopen dat het lukt en natuurlijk hopen de kleine Kieviten dat het lukt!