Het team van studenten en vrijwilligers (links Vera) voor het leefgebiedonderzoek

Blog: kraamvisite in de polder

Vroeg in de morgen van een zonnige 4 mei ging ik samen met studenten Valerie Kalle en Louise Franssen op weg naar onderzoeksgebied Bergboezem en het naastgelegen controlegebied Oude Leede. Eenmaal aangekomen zagen we direct een aantal kievitouders die, om hun kuikens te verdedigen, als ware kamikazepiloten op een Buizerd afvlogen.

Bij het toegangshek van Bergboezem troffen we ringer Willem Brandhorst, die ons vertelde dat er net een aantal gruttokuikens uit het ei waren gekropen. En ja, we mochten even op kraamvisite! Vier perfect gecamoufleerde bolletjes pluis met ellenlange poten, klaar om de eerste stappen in de wereld (oftewel: het weiland) te zetten. Erg mooi om dit te kunnen zien (zie foto).

Leefgebied van de Kievit

Na dit korte familiebezoekje gingen we weer verder met het onderzoek naar onze doelsoort, de Kievit. Op een aantal percelen van zowel Bergboezem als Oude Leede hebben we foto’s gemaakt van de vegetatie, de aanwezige plantensoorten gedetermineerd en insectenvallen geplaatst. Ook het intekenen van de plattegronden van deze gebieden is nu klaar. Hiermee brengen we de kenmerken en het voedselaanbod in kaart van de plaatsen waar de Kieviten dit jaar te vinden zijn, maar ook waar ze juist níet zijn. Hoe meer we te weten komen over de gebieden waar de Kievit het naar z’n zin heeft, hoe beter deze prachtige weidevogel in de toekomst beschermd kan worden en hopelijk weer wat in aantal kan toenemen.

Insectenvallen plaatsen om het voedselaanbod voor de kuikens te meten. Foto: Vera de Visser