Foto: K.E is het eerste kuiken dat geringd is in het Jaar van de Kievit. De komende weken zullen vrijwilligers volgens een protocol de geringde kuikens proberen terug te vinden door hun telescoop. vorig jaar is in een pilot getest of de kuikens last hebben van zo'n codevlag. Dat bleek gelukkig niet het geval. (Jaap Gijsbertsen)

Blog: Je zult maar de eerste zijn!

Onder Kieviten heb je vroege en minder vroege broeders, eerste en laatste eieren, grote en kleine risico’s. Dat vroeg broeden niet altijd zonder risico’s is blijkt wel uit de lotgevallen van nest nr. 1 in het Wageningse Binnenveld.

Koortsachting zijn afgelopen weken voorbereidingen getroffen voor het Jaar van de Kievit. De codevlaggen liggen klaar in Polen, de ringen wachten op verzending bij het Vogeltrekstation en waarnemers staan te popelen om gewapend met scope en notitieboekje het veld in te gaan. Nog even en de eerste kuikens kunnen komen.Maar dan eerder dan ‘gepland’ ontvang ik het bericht: ‘het eerste kievitsei is nu aan het uitkomen’! Het eerste ei van Gelderland, gevonden door Henk van Paassen op zondag 13 maart komt uit, nu al. In haar korte leven heeft dit legsel al heel wat meegemaakt.

Gewaagd experiment

Het begon al met de vroege leg, een gewaagd experiment van moeder Kievit. Je weet nooit hoe het uit gaat pakken. Vroeg leggen heeft als voordeel dat je als eerste overal bij bent: een top plek voor je nest, kuikens mobiel voordat de boer gaat ploegen en een overvloed aan insecten bij goed weer. Nadeel van vroeg leggen is de kans dat je als moeder in de maartse buien zit te broeden. Om nog maar te zwijgen over de weidevogelbeschermers die alles uit de kast halen om je te vinden.

Bijna mis

Op 1 april (geen grap!) ging het nog bijna mis met nestje nr. 1. De opslag in de sloten rondom het perceel werd versnipperd. Op dat moment stonden de stokken waarmee de nesten gemarkeerd worden nog aan de rand van het perceel. Tot schrik van de aanwezige vrijwilligers reed de tractor op een onbewaakt ogenblik rakelings langs nest nr. 1. De eieren lagen uit het nest. Wonder boven wonder konden ze zonder zichtbare schade weer worden teruggelegd.

Schutkleur

En dan is het zover, op 11 april ontvang ik als ringer het bericht 'eerste ei is uitgekomen'! Gevolgd door de vraag of ik kon komen om de kuikens te ringen. Gefeliciteerd, en eh, ja dat kan, maar zijn de codevlaggen uit Polen al aangekomen? Gelukkig blijkt er op het Vogeltrekstation nog wat materiaal op voorraad en is het Binnenveld dichtbij. Uit m’n werk even langs bij Henk van der Jeugd van het Vogeltrekstation en door naar het perceel. Fantastisch, het is zover! De eerste kuikens, de eerste ringen, het eerste ei. Dankzij GPS techniek en een ‘bol’ zittende kievit moeder is de kersverse familie snel gevonden. Inmiddels zijn drie van de vier eieren uitgekomen. Wat een prachtbeestjes en wat een schutkleur heeft dat jonge grut. Nu eerst ringen, codevlag aanbrengen, meten, wegen, op de foto, terug in het nest plaatsen en van het land af. Het vierde ei is al aangepikt en een piepend kuiken kondigt zich vanuit het ei al aan.

Eerste geringde nest met K.A, K.C en K.E  (Jaap Gijsbertsen)

Goede start

Als ik het perceel weer afloop passeer ik verschillende latere nesten. In totaal liggen hier nog zo’n 20 nesten op de maisakker te wachten. Dankzij de codevlaggen is de familie van nest nr. 1 voortaan herkenbaar als K.A, K.C, en K.E. Feit is dat strategie om vroeg te leggen tot nog toe succesvol is geweest. Ik ben benieuwd naar wat de verder lotgevallen van deze vroegelingen zullen zijn. De zon schijnt en de komende dagen wordt mooi weer verwacht. Dat belooft een goede start voor het eerste legsel van Gelderland!