Porseleinhoen in de Groene Jonker bij Zevenhoven, 11 augustus 2012. Foto: J. Schwiebbe (waarneming.nl)

Blijven opletten voor Porseleinhoentjes en Kwartelkoning

Het blijft de moeite lonen om af en toe wat nachtrust op te offeren. Want er worden nog steeds nieuwe Porseleinhoentjes en Kwartelkoningen ontdekt.

Porseleinhoentjes duiken vooral op langs de grote rivieren en in moerasgebieden die bekend staan om hun geschiktheid voor rallen. Maar er zijn er inmiddels ook heel wat ontdekt op minder klassieke plekken, bijvoorbeeld in Zuidoost-Nederland, waar lokaal in juni 200 mm regen méér dan normaal viel. Plas-dras situaties in de diepe schemer bezoeken, in de hoop op een 'zweepslag', blijft zinvol.

Duidelijk meer

Het verschil met vorig jaar blijkt uit de kaartjes van waarneming.nl. Werden vorig jaar tussen 1 mei en 12 juli uit 86 kilometerhokken Porseleinhoentjes gemeld, dit jaar in dezelfde periode al uit 163. Kijk hier voor de kaarten (vanwege de overzichtelijkheid per atlasblok van 5x5 km) van 2015 en 2016.

Ook Kwartelkoning

Voor de Kwartelkoning leek het aanvankelijk een mager jaar te worden. Maar ook van deze stiekemerd blijven nieuwe locaties opduiken. Het aantal atlasblokken met een melding vanaf 1 mei bedraagt tot nu toe 65, tegenover 39 in dezelfde periode vorig jaar.

Natuurbericht

Lees ook dit bericht op Nature Today.