BirdRing logo

BirdRing: nieuwe app voor aflezers van kleurringen

Sinds kort is er een nieuwe, héél handige app voor aflezers van kleurringen: BirdRing. Met de (Android) app kunnen alle ringwaarnemingen worden vastgelegd. Voor ganzen en binnenkort ook andere soorten kunnen de waarnemingen vanuit de app worden doorgegeven aan de juiste website. Voordelen: live in het veld zien waar de vogel vandaan komt! En je ring al in het veld melden bij het goede project. De app scheelt ook onderzoekers veel tijd.

Vogelaar en verwoed aflezer Mario Huizinga ontwikkelde BirdRing (Android) om waarnemingen van vogels met kleurringen eenvoudig vast te leggen. De app is gratis te downloaden in de Play Store. BirdRing helpt je met de locatie, datum, tijd en het bepalen van de juiste ringcode en voorkomt veelgemaakte fouten, zoals letters of kleuren die niet worden gebruikt. Je kunt waarnemingen uploaden naar aangesloten websites en je kunt waarnemingen e-mailen naar jezelf in Excel-formaat. BirdRing laat je ook direct de ‘life history’ zien van vogels die zijn geüpload naar aangesloten websites.

Directe terugkoppeling

Op dit moment is er al een koppeling met geese.org, de website voor ganzen met kleurringen. Waarnemers kunnen via de app de gans melden en meteen zien waar de gemelde gans vandaan komt. Binnenkort wordt deze koppeling ook gelegd met de projecten op https://submit.cr-birding.org.

Voordelen

Naast het directe inzicht in de herkomst van de vogel heeft BirdRing meer voordelen:

  • Vereenvoudigt de administratie van je ringaflezingen.
  • Makkelijker doorgeven van de aflezingen.
  • Voorkomen van eventuele foutieve aflezingen.
  • Tijdsbesparing voor onderzoekers, die de meldingen (semi)geautomatiseerd verwerken.

Meer informatie

Sovon is erg blij met BirdRing en werkt samen met Mario aan het steeds verder uitbreiden van de app.