Birdlife rapport illegaal doden vogels rond de Middellandse Zee

BirdLife International heeft een review gepubliceerd over het illegaal doden van vogels in landen rond de Middellandse Zee.

Illegaal geschoten of gevangen met mistnetten of lijmstokken, de schatting is dat er jaarlijks 25 miljoen vogels worden gedood. In het rapport wordt een top-tien van landen gepubliceerd waarvan gedacht wordt dat ze de meeste vogels doden. Landen waarin een oorlog wordt uitgevochten, zoals Syrië en Lybië, staan hoog op de lijst, maar zo ook enkele Europese landen. Italië staat bijvoorbeeld op plaats twee na Egypte, en het Famagustagebied op Cyprus is de slechtste locatie als het op illegaal doden van vogels aankomt.

Europese landen

Andere Europese landen in de top tien zijn Griekenland, Frankrijk, Kroatië en Albanië. Hoewel ze niet in de top-tien staan heeft Malta het hoogste aantal illegaal gedode vogels per vierkante kilometer.

Vogel top-vier

De top-vier van meest gedode vogels: 1 Vink (2,9 millioen per jaar), 2 Zwartkop (1,8 miljoen), 3 Kwartel (1,6 miljoen) en 4 Zanglijster (1,2 miljoen). Daarnaast zijn ook enkele soorten van de Rode Lijst  (Zomertortel) in gevaar.

Bij Birdlife denk men dat de Vogelrichtlijn, die momenteel bekeken wordt door de Europese Commissie, in plaats van herzien, beter gehandhaafd kan worden.
Bekijk het rapport.