Bioblitz je mee?

Een wedstrijdje zoveel mogelijk verschillende dieren en planten in je tuin ontdekken op één dag; doe je mee met deze Bioblitz? Op 20 juni 2020, tijdens het lustrum van de Jaarrond Tuintelling.

Op 20 juni vieren we het eerste lustrum van Jaarrond Tuintelling met een bioblitz. Dit is een feestelijk gebeuren dat sowieso kan doorgaan, wat de coronamaatregelen tegen die tijd ook zijn. Het verbindt tuin- en natuurliefhebbers en levert ook nog informatie op over de verspreiding van tuinvlinders, -vogels, -zoogdieren en veel andere diersoorten. Dat helpt bij het beschermen.

Het hele jaar tellen

Voor wie de Jaarrond Tuintelling niet kent: hierbij kun je het hele jaar alle soorten die je in je eigen tuin ziet tellen en doorgeven. Dat kunnen alle mogelijke tuinsoorten zijn: vogels, vlinders en andere insecten, reptielen, amfibieën, zoogdieren, geleedpotigen, vissen, ongewervelden en zelfs wilde planten. Vooraf geeft je aan welke tuinsoorten je leuk vindt om te inventariseren, want het hoeft natuurlijk niet allemaal. Je kunt wekelijks tellen, of gewoon als je wat moois ziet. De meeste mensen tellen vogels en vlinders.

Voor alle diergroepen zijn de betreffende onderzoeksorganisatie betrokken: EIS, Floron, Ravon, Vlinderstichting, Sovon, Zoogdiervereniging en de Vogelbescherming. Alleen al daarom is het zo’n mooi project: we bundelen de krachten.

Wat is een bioblitz?

Een bioblitz is een periode van vaak 24 uur waarin continu natuuronderzoek wordt gedaan. De bedoeling is om alle levende soorten binnen een bepaald gebied te ontdekken. Dit onderzoek kan worden gedaan door wetenschappers óf vrijwilligers. De bioblitz van de Jaarrond Tuintelling richt zich op de tuin en iedereen kan meedoen, jij dus ook! Om iedereen op 20 juni gelijke kansen te geven op zoveel mogelijk soorten dieren en planten, geven de zeven partners van Tuintelling herkenningstips, dus bijentips, vogeltips, egeltips enzovoort. Wil je niets missen? Abonneer je op de maandelijkse nieuwsbrief van Jaarrond Tuintelling en ontvang alle herkenningstips!