Een van de vier jonge Woudaapjes | Foto: Ap Bruinenberg

Bijzonder broedgeval in Heerenveen

Nog vier maanden en het kalanderjaar zit er alweer op, de tijd gaat snel. Persoonlijk een roerig jaar, waardoor dingen anders liepen dan vooraf gedacht. Maar het is niet anders, that’s life. September, voor mij een maand om terug te kijken op het afgelopen broedseizoen. Voor diegene die het nog niet heeft afgerond de gelegenheid om zijn laatste gegevens in te voeren/corrigeren/etc.

Door: Gerard Tamminga, DC Friesland

 

Broedende Woudapen

Wat ik wel wil vertellen is een wel heel bijzonder broedgeval in onze provincie en wel van de Woudaap! Op 2 juli kwamen er ineens berichten binnen dat er een Woudaap was waargenomen in Heerenveen, in een druk recreatiegebied. Mooi nieuws. Wel een hele drukke plek voor deze kleine reigerachtige. Op 3 juli werden er zelfs twee waargenomen, een mannetje en vrouwtje. Toen werd eigenlijk al meteen gezegd: 'een broedgeval' (misschien een wens van de gedachte?). Misschien toch niet zo’n gekke gedachte toen een mannetje en een vrouwtje zich lieten zien op telkens dezelfde plek in het riet. Op 4 juli werden er vermoedelijk drie gezien, twee mannetjes en één vrouwtje. Dit werd op 7 juli door Joost Vogelzang en Marchel Stienstra bevestigd. Tja…..daarna kwamen de verhalen los, helemaal toen op 18 juli voor het eerst een juveniel werd gezien…of was dit toch het vrouwtje?

Jongen gezien

Op 5 augustus meldde Michiel van Ettinger ineens dat hij twee juvenielen had waargenomen en twee adulten. Toen kon het bijna niet anders meer, helemaal omdat vanaf dat moment de jonge vogels zich steeds meer lieten zien. Een geslaagd broedgeval. Uiteindelijk zijn er zeven Woudapen waargenomen (4 juvenielen, 2 mannetjes en 1 vrouwtje). Of zoals een vogelaar in de buurt van het broedgeval vertelde….het paartje Woudaap had een er een stagiaire bij, wellicht een jong mannetje?

Voor filmbeelden, gemaakt door Andries Zijlstra, kijk op YouTube.