Bijna alle broedvogelblokken geclaimd

Met het laatste broedseizoen voor de vogelatlas in volle gang is ongeveer 97% van de atlasblokken geclaimd. Dat wil zeggen: nog maar 42 broedvogelblokken te gaan. Wie maakt ons los? Dit laatste broedseizoen staan we met zijn allen voor de enorme uitdaging om ongeveer de helft van Nederland goed op broedvogels te tellen. Hulde atlastellers! Ook meedoen? Kijk op de claimkaart welke blokken nog smachten naar een of meer teller(s). Het kan nog net voordat de eerste telperiode (t/m 15 mei) ten einde is.

Door Jouke Altenburg en Harvey van Diek

BOEST blijkt succesvol

We hebben al eerder bericht over het succes van het BOEST’en: vogelaars die geen tijd of zin hebben om een heel blok onderhanden te nemen, kunnen zo ook een waardevolle bijdrage leveren. In elk blok zijn nog verwachte soorten op te rollen of de broedzekerheid te verhogen. Kijk eens op de BOEST-pagina van de atlassite. Hoe donkerder de rode kleur van een atlasblok, hoe meer er ge-BOEST kan worden. De informatie wordt elke 24 uur ververst.

Statistieken liegen niet

Uit de telstatistieken op de atlassite blijkt het duidelijk: de 2x5 minutentelling heeft de 1x5 minutentelling dit broedseizoen ingehaald! Regelmatig wordt ons gevraagd wat het nut is om twee keer achter elkaar een vijfminutentelling uit te voeren in plaats van maar éénmaal. De meerwaarde hiervan staat uitgebreid beschreven in de handleiding. Sovon-collega Henk Sierdsema heeft de uitgebreide tekst voor je samengevat in deze pdf.

Mocht je binnenkort nog het veld in gaan, dan zou je na het lezen ervan kunnen kiezen om in plaats van een 1x5 minutentelling de 2x5 minutenvariant te gebruiken.