Vogelaars - Foto Wietze Janse

Ben je vogelliefhebber?

Ben je vogelliefhebber? Mag ik je dan wat vragen? Dat zijn tegenwoordig de eerste twee vragen die Debby Doodeman stelt als ze denkt een vogelaar te zien, waar dan ook. "Maar uiteraard is iedereen die de Sovondag bezoekt vogelliefhebber. Dus die eerste vraag is overbodig."

Debby is onlangs gestart met een onderzoek naar vogelliefhebbers. "De landelijke dag van Sovon op 28 november 2015 in Ede is natuurlijk een perfecte locatie om véél vogelliefhebbers te ontmoeten." Met de nadruk op liefhebbers. Je hoeft geen keiharde vogelaar te zijn om mee te mogen doen. Of je nu met een vogelboek je tuinvogels op naam brengt, een kijker meeneemt de natuur in, twitcht of al jaren vogels telt, dat maakt niet uit. 

Vooroordelen over vogelaars

"Dit onderzoek heeft twee doelen", vertelt Debby. "Er zijn natuurlijk wat vooroordelen over vogelaars, dat de meeste vogelaars man zijn en altijd in het groen gekleed. Maar klopt dit wel? Door alle vogelaars op de foto te zetten proberen we op een leuke manier het ware beeld van vogelaars neer te zetten en zo de hobby positief onder de aandacht te brengen."

Meedoen

Er zijn al meer dan 400 deelnemers. "Meedoen is heel makkelijk, ik noteer een e-mail adres en de vragen volgen per e-mail en als het mag maak ik ook een foto. Binnen 1 minuut ben je klaar." Alleen mensen na een persoonlijke ontmoeting kunnen mee doen, dus kom dus langs bij haar stand (nummer 29). 

Digitale vragenlijst

De digitale vragenlijst gaat over de hobby van vogelliefhebbers. "Hoe is de interesse voor vogels ontstaan? Op wat voor een manier zijn mensen bij vogels betrokken? Is het een sociale hobby? Wat heb je er voor nodig?"

Het idee er achter is volgens Debby dat het goed is om meer over deze hobby te weten te komen. "Als er een goed beeld ontstaat over hoe de interesse in het kijken naar vogels ontstaat, kunnen daar mogelijk activiteiten op worden geïnspireerd en zo nieuwe geïnteresseerden worden bereikt. Met het idee, hoe meer vogelliefhebbers er zijn, hoe meer draagvlak er is voor natuurbescherming."

Resultaten

"De uitkomsten worden gedeeld met alle deelnemers en iedereen die hier in geïnteresseerd is. Het onderzoek is helemaal anoniem, de foto's komen in de publicatie zonder naam en de gegevens worden niet zichtbaar aan de foto gekoppeld. Het onderzoek doe ik geheel op eigen initiatief. "

Contact

Vragen? debby@fogol.nl

Landelijke Dag

Vermijd lange rijen bij de kassa en meld je vooraf aan voor de Landelijke Dag. Bovendien ontvang je bij vooraanmelding een gratis lot, waarmee je meedingt naar mooie prijzen.