Ben Hulsebos is Sovon-vrijwilliger van het jaar 2017

Ben Hulsebos Sovon Vrijwilliger van het jaar 2017

Op maandagavond 20 november is Ben Hulsebos gehuldigd als Sovon ‘Vrijwilliger van het jaar 2017’. Tijdens de jaarvergadering van de Vogelwerkgroep Losser werd hij verrast door directeur Theo Verstrael en juryvoorzitter Ben van Os en kreeg hij de eervolle prijs door hen overhandigd.

Ben Hulsebos was onder andere twintig jaar districtscoördinator in Twente. Sovon reikt de prijs jaarlijks uit aan een van zijn ‘supervrijwilligers’ die zich inzetten voor het vrijwillig vogelonderzoek.

Sovon-directeur Theo Verstrael prikt Ben Hulsebos het Sovon-speldje op

Sovon-directeur Theo Verstrael prikt Ben Hulsebos het Sovon-speldje op

 

Juryrapport

Ben imponeerde de jury niet alleen door zijn een lange reeks van jaren als Sovon-districtscoördinator in Twente. Hij was daarnaast ook actief als Atlas Districtscoördinator, redacteur van Ficedula (tijdschrift van de Twentse Vogelwerkgroep) en secretaris van de vogelwerkgroep Losser. Dit zijn werkzaamheden die veel tijd kosten en grote inzet vragen. Sovon kan vrijwilligers als Ben bij het organiseren van tellingen niet missen.

Natuurlijk inventariseert Ben als betrokken vogelaar ook.  De Twentse hoogvenen Aamsveen, Witte Veen en Buurserzand hebben daarbij zijn bijzondere aandacht. Bovendien heeft hij het LSB-telgebied gemeente Losser opgezet en inventariseert hij dit gebied met de vogelwerkgroep Losser. Een andere grote liefde van Ben is de trektelpost Oelemars waar hij bijna dagelijks te vinden is.

Deze gegevens blijven niet in een la liggen te verstoffen, maar Ben publiceert hier uitvoerige rapporten over. Al die kennis draagt Ben over aan anderen. Hij leidt excursies, geeft vogelcursussen en lezingen. Zijn contacten met veel actieve vogelaars maken hem een spin in het vrijwilligersweb van vogelaars en tot een ambassadeur van Sovon-activiteiten.

Eindoordeel

De jury heeft grote waardering voor Bens enorme inzet voor projecten van Sovon, de vogelwerk­groepen en overige natuurorganisaties. Daarmee komt de jury eensluidend tot het oordeel dat Ben met zijn grote gedrevenheid om jarenlang de tellers van de verschillende projecten steeds maar weer te enthousiasmeren, met zijn grote betrokkenheid als coördinator, bestuurslid en redacteur en zeker ook met zijn enthousiasme beginnelingen bij het vogeltelwerk te betrekken de terechte ‘Vrijwilliger van het jaar 2017’ is.

MIddelste Bonte Specht

Sinds het eerste Twentse broedgeval in 2004 organiseert Ben Hulsebos jaarlijks tellingen voor deze prachtige soort in heel Twente. Ben was dan ook heel blij met deze prachtige plaat die Elwin van der Kolk speciaal voor hem maakte.

Tekening Middelste Bonte Specht door Elwin van der Kolk

Overhandiging schilderij Middelste Bonte Specht aan Ben Hulsebos