Goed gesleten ring van de Zilvermeeuw

Bejaarde meeuw door Lieuwe Dijksen geringd

De afgelopen woensdag bij Ecomare Texel binnengebrachte Zilvermeeuw, blijkt op 11 juli 1987 door sovonner Lieuwe Dijksen als kuiken geringd te zijn.

De hoogbejaarde meeuw draaide rondjes, hetgeen wijst op een aandoening van de hersenen, mogelijk door een ziekte of door een botsing. Het dier heeft het niet overleefd.

Plaatstrouw

Lieuwe Dijksen ringde de vogel als kuiken op Texel en het lijkt erop dat het dier het eiland zijn of haar hele leven is trouw gebleven, want uiteindelijk vond het hier ook zijn einde.

Niet de oudste

Volgens een woordvoerder van Ecomare: "Slechts twee andere zilvermeeuwen, een Nederlandse die bijna 35 jaar is geworden en een Noorse die bijna 34 jaar is geworden, hebben een hogere leeftijd weten te bereiken"

Lieuwe

Lieuwe werkte tot zijn pensioen voor Sovon en is ook Texel altijd trouw gebleven, hoewel hij graag reizen naar Afrika begeleidt. Samen met zijn broer heeft hij heel Texel meerdere malen binnenstebuiten gekeerd om de vogelbevolking in kaart te brengen.

Ring

Vaak slijten ringen met de jaren, tot ze onleesbaar worden of zelfs afvallen. Bij deze zilvermeeuwring was er ook behoorlijke slijtage (zie foto), maar gelukkig was de ring nog af te lezen.

VT

Leest u een ring af of vindt u een dode vogel met ring, dan kunt u dat doorgeven op vogeltrekstation.nl