MUS-teller in actie. Foto: Peter Eekelder

Avondtellingen voor MUS: de laatste week

Voor de tellingen van stadsvogels voor MUS is de laatste van de drie telperiode aan de gang. Tot en met 15 juli gaan tellers op pad. Deze keer ’s avonds, vooral om de Gierzwaluwen te turven. Er komen nog wat mooie avonden aan voor je telling.

Door Jan Schoppers, meetnetcoördinator

Avondtelling

In drie perioden in het voorjaar gaan ruim 700 tellers op pad om stadsvogels te tellen voor MUS. De laatste telperiode is van 15 juni – 15 juli en loopt dus bijna af. In deze periode ga je als stadsvogelteller ’s avonds op pad, omdat de Gierzwaluw dan het beste te tellen is. Ook andere zwaluwsoorten en bijvoorbeeld Boomvalken worden dan vaker gezien dan ’s ochtends vroeg.

Eerste indrukken van de eerste periodes

In vergelijking met vorig jaar leverden de tellingen in de eerste periode minder Merels, Tjiftjaffen en Huismussen op. Van de Grauwe Gans, Grote Bonte Specht en Koolmees zijn in iets hogere aantallen gezien. Door het droge weer vielen er gelukkig geen tellingen in het water. De voorlopige resultaten van de eerste twee tellingen zijn weergegeven in de laatste nieuwsbrief.

Berichten uit het veld

Enkele tellers stuurden impressies van hun derde telling toe:

Erg leuk: twee jonge Huiszwaluwen hingen met hun kopjes uit het nest.

 

Ik redde nog een jonge net uitgevlogen Gaai uit de klauwen van een huiskat.

 

Erg rustig in woonwijken vanwege simultane WK voetbalwedstrijd!

 

Erg aardig waren de 3 Wielewalen die over telpunt 10 stilletjes over me heen vlogen.

 

Veel Gierzwaluwen, ook hoog boven dorp. Bij het tellen rekening gehouden met vliegrichting (alleen vogels in één richting genoteerd) of bij een laag rondvliegende groep het hoogste aantal van één moment opgeschreven maar er kan een enkele dubbeltelling bij zitten.

 

Bij deze avondtelling meer omgevingsgeluiden (trein, metro, vliegverkeer, ambulance, brommers etc.) en mensen die vragen wat je aan het doen bent. Bij uitleg een positieve reactie!

 

Kleine oeverzwaluwenkolonie ontdekt in haven stad Groningen, ca. 5 nesten.

 

Het toetje voor seizoen 2018: tussen het laatste telpunt en mijn huis fietste ik langs een boom met stront en braakballen en jawel, daar zat 'ie en keek me aan: een Ransuil. Mooie afsluiting.