Adri Remeeus met een Bokje, zijn favoriet. Foto: Vincent van der Spek

Adri Remeeus is Sovon vrijwilliger van het jaar

Haagse vogelaar Adri Remeeus is uitgeroepen tot Sovon vrijwilliger van het jaar. Op de ledenvergadering van zijn eigen Vogelwerkgroep Meijendel kreeg hij de eervolle prijs uitgereikt. Sovon reikt de prijs ieder jaar uit aan een van zijn ‘supervrijwilligers’ die zich inzetten voor vogelonderzoek. Remeeus is al tientallen jaren zeer actief voor de vogels rond Den Haag.

De nietsvermoedende Remeeus kreeg de prijs uitgereikt uit handen van Sovon's directeur Theo Verstrael. Hij ontving een fraai schilderij van een Bokje – een van zijn favoriete vogelsoorten - van de hand van Elwin van der Kolk. Ook kreeg hij de Zilveren Zwaluw opgespeld, een zichtbare erkenning voor zijn jarenlange inzet. Deze inzet bestaat onder meer uit ruim veertig jaar betrokkenheid bij verschillende vogeltelprojecten van Sovon: van wintervogeltellingen tot broedvogelinventarisaties, van trektellen tot watervogeltellingen.

foto: Gerjon Gelling

Foto: Gerjon Gelling

Gedreven volhouder

Remeeus is verkozen uit negen voorgedragen vrijwilligers. De jury, bestaande uit de afgevaardigden van de ledenraad en het bestuur van Sovon, koos unaniem voor deze allrounder en spin in het Haagse vogelaarsweb: 'Zijn zeer lange adem en grote discipline, vriendelijkheid en betrouwbaarheid (je kunt altijd op ‘m rekenen) zijn karaktereigenschappen die Remeeus kenschetsen', aldus de jury.

Vermeldenswaardig zijn ook de publicaties die Remeeus gemaakt heeft voor de natuurtijdschriften Limosa en Hollands Duinen. Daarmee schrijft hij voor zowel de (amateur)onderzoekers, als voor het brede publiek. Remeeus is tot slot ook bestuurlijk actief als vice-voorzitter van de Haagsche Vogelbescherming en voorzitter van de Vogelwerkgroep Meijendel.

Omdat Adri niet aanwezig kon zijn op de Landelijke Dag, werd de prijs al eerder uitgereikt.