Johan Bouma aan het tellen

950e aanmelding MUS | Johan Bouma

Het Meetnet Urbane Soorten groeit nog steeds. Recent was er de 950e aanmelding door Johan Bouma uit Sneek. Als kind was hij al geïnteresseerd in weidevogels en automatisch rolde hij daardoor in de weidevogelbescherming. Omdat hij meer wilde tellen om te meten kwam hij bij Sovon uit. Na de BMP-cursus startte hij met MAS en nu dus ook met MUS én ook BMP.

Vertel iets over jezelf

Ik ben Johan Bouma, woon in Sneek en word in 2020 48 jaar. Opgegroeid op het Friese platteland leer je automatisch vissen, slootjespringen en kievitseieren zoeken. Weilanden vol met kieviten, grutto’s, tureluurs, scholeksters en veldleeuweriken. Door deze grote betrokkenheid bij de natuur, ben ik vervolgens ook actief geworden in de Friese weidevogelbescherming. Ik bescherm nu een polder van ruim 175ha. Dit jaar zijn er 5 paartjes van de kievit aanwezig. Zestig jaar geleden is mijn vader, in dezelfde polder, ooit begonnen met een gebied van 30ha. In dat kleine gebied zaten toen meer dan 45 paartjes kieviten. Deze daling heeft mij aan het denken gezet.

Ik wou iets meer betekenen voor de weidevogels. Via zoekterm “meten = weten vogels” kwam uit bij de site van Sovon. Een site met interessante telprojecten, cursussen, leuke veldnieuwtjes en veel informatie over verschillende vogels. Op dat moment heb ik geen verdere actie ondernomen want ik twijfelde erg over mijn vogelkennis. Ik bleef echter de site wel volgen en opgegeven moment begon het toch te kriebelen. Dus drie jaar geleden toch maar de stoute schoenen aangetrokken en besloten om de BMP-cursus te gaan volgen. Tijdens de oefenrondes in het bos, begon ik weer te twijfelen over mijn algemene vogelkennis (zangvogelherkenning). Wel het papiertje gehaald maar geen vervolgactie gedaan. Ook nu weer bleef ik de site volgen. Toevallig zag ik een vacante MAS-telpunten liggen in mijn polder. De meeste akkervogelsoorten ken ik in ieder geval wel, zeker in deze polder! Dit was voor mij de juiste vervolgstap.

Waarom doe je mee met MUS?

MAS beviel me zo goed, dat ik me vervolgens heb aangemeld voor twee nieuwe telprojecten. Ten eerste de MUS-telling! Ik doe al paar jaar mee aan de tuinvogeltelling dus dit was een logische keuze. Vertrouwd in je eigen woonwijk vogels tellen. Nooit geweten dat de koekoek ook in mijn wijk te horen is en dat bij de supermarkt een gekraagde roodstaart nestelt. Echt zeldzame vogels zul je niet snel in de stad aantreffen dus de meeste vogels herken wel. Ander voordeel is dat je met je fiets(actief) makkelijk langs al je telpunten kunt.

Doe je ook andere telprojecten van Sovon?

Ten tweede weer de draad opgepakt betreffende BMP-telling. Ik heb echter wel gekozen voor weidevogelgebied. Ze zochten bij het Fryske Gea nog teller voor hun natuurgebied bij Cornwerd. Een plasdrasgebied met heel veel weidevogels. Het was eerst wel wennen want de praktijk komt niet altijd overeen met de theorie. Ondertussen de eerste drie telrondes gedaan. Het bevalt me uitstekend! Het is echt genieten om ‘s ochtends door het weiland te lopen. Bij de laatste telrondes (eind april) waren er zelfs kluten aanwezig (super!).

Wat kan beter en wat gaat goed bij Sovon?

Alle relevante informatie voor de verschillende telprojecten zijn makkelijk terug te vinden op de Sovon-site. Super zijn de workshops van afgelopen maanden. Ik zit nogal vastgeroest aan de oude vertrouwde (papieren) werkwijze (zie foto). Maar heb recent de MUS-telling via de app geteld. Echt makkelijk en het scheelt veel kantoorwerk (achteraf). Complimenten aan de makers van deze workshops, super gedaan!