Studenten in het veld aan het werk. Binnenkort trekken ze ook Almere in. Foto: Quirine Hakkaart

800ste MUS-teller!

Het Meetnet Urbane Soorten groeit nog steeds. Recent ging het aantal deelnemers door de 800, dankzij Aeres Hogeschool in Almere. Studenten Toegepaste Biologie gaan vanaf dit voorjaar broedvogels in Almere monitoren via MUS-tellingen. Quirine Hakkaart is hun docent en licht een en ander toe. 

Theorie en praktijk

Bij de opleiding Toegepaste Biologie aan de Aeres Hogeschool Almere werken studenten aan zowel hun academische als hun praktische vaardigheden. Naast onderwerpen als plantveredeling en diergedrag krijgen studenten in hun opleiding ook veel te maken met ecologie. Hierbij wordt zowel de ecologie in de ‘natuur’ als stadsecologie belicht. Tijdens hun eerste jaar zijn er daarom verschillende praktijkopdrachten waarbij studenten het veld in gaan. Dat doen ze zowel in natuurgebieden als in steden. Hiermeewillen we de studenten kennis te laten maken met een onderzoekstraject en ze veldwerkervaring op laten doen. Binnen één van de eerstejaars ecologie-vakken, ‘Eigen ecologisch onderzoek’, zijn er opdrachten over het inventariseren van planten, insecten en waterleven. Later in de studie volgen er vakken over stadsecologie en keuzedelen waarin (stads-)ecologie nog meer terug komt.

Stadsvogels tellen met MUS

Dit jaar werken we in het kader van het eerstejaars vak voor het eerst samen met het MUS. Twee groepen studenten voeren voor het MUS het protocol uit in vier postcodegebieden in Almere. Daarmee zullen zeo de diversiteit van vogels in de stad in kaart te brengen. Voorafgaand aan de metingen schrijven de studenten een onderzoeksvoorstel. Na de metingen verwerken de studenten hun resultaten in een onderzoeksrapport. Dat presenteren ze  tijdens eenonderzoeksymposium aan het einde van het vak.

Stadsecologie

Omdat één van onze focusgebieden van onze opleiding stadsecologie is, zijn we erg blij met de mogelijkheid om studenten bij te laten dragen aan het MUS-project! We zijn erg benieuwd naar de eerste resultaten van de twee groepen studenten en hopen op een langdurige samenwerking.

Meedoen met MUS

Sovon is ook blij met deze samenwerking met de Aeres Hogeschool Almere. MUS is als laagdrempelige telling ook geschikt voor minder ervaren tellers. Wil je net als de studenten meedoen en een postcodegebied claimen of je kennis bijspijkeren?