Erwin van der Speld is de 800e MUS-teller! | Foto: Harvey van Diek

800ste MUS-telgebied geclaimd

Deze week is het 800-ste postcodegebied geclaimd door Erwin van der Speld uit Zaltbommel. Hij volgt de cursus Broedvogels inventariseren in Tiel en werd enthousiast gemaakt om een eigen gebied voor MUS te tellen.

Erwin van der Speld claimde zijn eigen MUS-telgebied via de claimkaart in het Gelderse dorp Bruchem Erwin: "Het is mijn bedoeling om a.s. vrijdag als het weer goed genoeg is de eerste telling te doen. Op dit moment doorloop ik de cursus Broedvogels inventariseren in Tiel die Harvey van Diek van Sovon geeft. Woensdagavond is laatste theorieavond en dan zaterdag de laatste praktijkochtend. Een vriend van me vroeg twee maanden geleden of ik zin had om samen met hem die cursus te toen en dat heeft mijn enthousiasme voor vogels kijken weer flink aangewakkerd."

IJsvogel maakt je dag mooi

"Ik ben 53 jaar en al vanaf mijn kinderjaren geïnteresseerd in vogels. Samen met dezelfde vriend in de buurt jonge eendjes tellen, waarbij hij een keer met fiets en al in de sloot reed. Aan het einde van de lagere school en begin middelbare school met de verrekijker om de nek tussen de Reeuwijkse Plassen door fietsen, op zoek naar alles wat kon vliegen. Daarna ben ik lange tijd niet echt op ‘vogeljacht’ geweest. Wel ging de de verrekijker altijd mee op vakantie. Bijvoorbeeld op Lesbos één ochtend vroeg opstaan om bij de zoutpannen vogels te kijken. Maar ook van het zien van een paartje Scholeksters met jongen op zomaar een klein stukje groen op een bedrijventerrein maakt mij heel blij. Of  ‘s ochtends vroeg gaan vissen en dan hier in het Kloosterwiel een IJsvogel voorbij zien gaan. Dan hoef ik niets meer te vangen om toch een mooie dag te hebben."

MUS in de Bommelerwaard

Sinds een paar jaar ben ik actief bij de Natuurwacht Bommelerwaard en dan vooral bij de werkgroep Onderhoud zoals wilgenknotten en dergelijke. Ze gaan daar nu ook een Werkgroep Torenvalk, is absoluut mijn favoriete inheemse roofvogel, oprichten en daar ga ik ook aan deelnemen. Ik durf dus wel van mijzelf te zeggen dat ik een vogel- en natuurliefhebber ben maar zeker geen echte specialist. Met name het op geluid determineren van vogels vind ik nog erg lastig. Helaas was Zaltbommel al geclaimd dus kwam ik uit op het aangrenzende Bruchem. Om mijn kunde nog wat bij te scholen hoop ik er achter te komen door wie Zaltbommel is geclaimd zodat ik ook eens met die persoon kan meelopen. 

Ook meetellen met MUS?

Tot en met het weekend kan men nog tellen voor de eerste telperiode van MUS. Bekijk meer informatie en meld je aan op de projectpagina.