Westelijke Havengebied, Amsterdam

750ste MUS-gebied geclaimd

Het tellen van vogels in steden en dorpen blijft populair. Recent claimde vrijwilliger Christiaan van der Hoeven het 750ste postcodegebied voor MUS, het Meetnet Urbane Soorten. Zijn telgebied ligt in het Westelijke havengebied van Amsterdam. Tellen valt daar helemaal niet tegen, zo blijkt.

'Ik ben een vogelaar met vaak een gebrek aan tijd om regelmatig te gaan vogelen in Nederland, terwijl ik in het buitenland er wel meer tijd voor inruim', zo vertelt Christiaan. 'Zonde, want tijdens mijn racefietstochtjes kom ik vaak in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Ik dacht telkens: hier moet ik eens vaker gaan vogelen. MUS bleek de ideale manier om hobby te combineren met iets met meer nut dan alleen eigen plezier. Daarom heb ik een telgebied in het Westelijk Havengebied geclaimd. Een goede instapmanier om misschien later wellicht meer voor Sovon te doen, bijvoorbeeld andere tellingen van broedvogels. De eerste telling van dit jaar beviel zo goed, dat ik maar meteen een tweede gebiedje heb geclaimd. Dit keer wat dichter bij huis. Het voelt goed dat de gegevens die je verzamelt bijdragen aan een hoger doel. Ideaal dus om verantwoord vogels te kijken!'

Verrassende resultaten

Bij de eerste telling had Christiaan maarliefst 8 soorten watervogels en Scholekster en Kievit. Ook zag hij meer gangbare urbane soorten als Houtduif, Merel, Tjiftjaf, Koolmees en Huismus. Onder de in totaal 36 soorten ook een aantal krenten, zoals twee Watersnippen, een IJsvogel en een Rietgors. Maar het meest bijzonder zijn wel de 12 Veldleeuweriken, verspreid over 6 telpunten!

Ook meedoen?

Christiaan krijgt deze week een welkomstpresentje toegestuurd en we wensen hem veel plezier tijdens de MUS-tellingen. Ben je nieuwsgierig geworden naar MUS en wil je zien welk postcodegebied er bij jou in buurt vacant is? Kijk dan op de claimpagina.