5000 Jaarrond Tuintellers

Het citizen science project Jaarrond Tuintelling verwelkomde op 5 november de vijfduizendste teller. 'Bij de jaarrond tuintelling gaat het om inzicht in de natuurwaarde van tuinen. Met vijfduizend tuintellers kunnen we ontzettend veel leren over de waarde van tuinen voor onze natuur.'

De 5.000e geregistreerde teller is het echtpaar Ans en Jan van Bruggen uit het Groningse Ten Boer. Zij kregen door een team van het telproject een taart en een tuinadvies-op-maat. Bovendien staken de medewerkers van de samenwerkende natuurorganisaties (Sovon, Vogelbescherming, Vlinderstichting, RAVON, Zoogdiervereniging, FLORON en EIS Kenniscetrum Insecten) ook de handen uit de mouwen. De tuin werd op een uiterst natuurvriendelijke manier 'winterklaar gemaakt'. Bladeren ónder de struiken in plaats van in de container. Dakpannen in het water van de vijver zijn goed voor kikkers en padden en inheemse bloembollen zijn straks in het voorjaar mooi én aantrekkelijk voor insecten.

Ontdekken

Voor Ans van Bruggen uit Ten Boer (Groningen) was een van de belangrijkste redenen om mee te doen dat het project je dat je 'met andere ogen naar je eigen tuin laat kijken'. Projectleider Birgit Brenninkmeijer vult aan: 'Al tellende ontdek je steeds meer. Dat is het succes van de Jaarrond Tuintelling.'

Onderzoek

Met meer dan 5.000 tellers kunnen vragen over wilde natuur in onze achtertuin beantwoord worden. 'Met zoveel tellers zijn patronen te ontdekken, die je met de kennis tot nu toe niet goed kan beantwoorden. Trekken vogels bijvoorbeeld naar het westen als het in Oost-Nederland gaat sneeuwen? Hoe verspreiden halsbandparkieten, exotische vogels die nu in de Randstad algemeen voorkomen, zich over Nederland?' vertelt Brenninkmeijer. 'Maar we hopen dat er nog veel meer mensen gaan meedoen. We hebben nu vijfduizend ambassadeurs van de Jaarrond Telling. Hoe fijnmaziger het 'raster' over Nederland, dus hoe meer tuintellers, hoe beter het onderzoek wordt.' Iedereen met belangstelling voor natuur kan Jaarrond Tuinteller worden.

Vroege Vogels

VroegeVogels was erbij. Luister de de reportage over de huldiging van de 5.000e tellers terug via de website van Vroege Vogels.

Landelijke Dag

De Jaarrond Tuintelling verzorgt een deel van het programma op de Landelijke Dag. Wil je meer weten? Kom luisteren naar lezingen of langs bij de stand. Meld je ook aan voor de Landelijke Dag.

Vroege Vogels interviewt de 5000ste deelnemer aan de Jaarrond Tuintelling
Verslaggever Joost Huijsing interviewt Ans van Bruggen, de 5000ste teller van de Jaarrond Tuintelling