Noordse Kwikstaart, een van de soorten die begin mei veel gezien werd. Berkheide, 9 mei 2016. Foto: René van Rossum (trektellen.nl)

19 miljoen vogels in 29.000 uren trektellen in 2016

Trektellen is nog steeds razend populair, in Nederland maar ook elders. De meeste trektelverslaafden vullen hun resultaten inmiddels in op de website Trektellen.nl. Dat kan al in het veld gebeuren, met de speciale app die hiervoor ontwikkeld is.

In eigen land maakten de trektellers in 2016 liefst 29.000 uren vol, waarin ze 19 miljoen vogels zagen passeren. Enkele telposten maakten meer dan 1000 teluren, met De Vulkaan in Den Haag als koploper (1278 uren). Heel wat tellers houden overigens niet alleen vogels bij, maar ook vlinders, zeezoogdieren en zelfs hommels.

Bijzondere trekdagen in voorjaar

Het jaar kende, als ieder ander jaar, weer vele bijzondere momenten. Zo was er in het voorjaar massale doortrek van Kraanvogels op 9 maart (10.640 over de Oelemars bij Losser in Twente) en werden bij Camperduin NH bizarre verplaatsingen van Zwarte Zee-eenden opgemerkt (tot bijna 220.000 op 29 maart). Een periode met oostenwinden van 6-12 mei leverde duizenden Noordse Kwikstaarten op, vooral op Noord-Groningse telposten, naast vele roofvogels, waaronder opmerkelijke aantallen Zwarte Wouwen (195) en Roodpootvalken (54).

Tam najaar? Niet heus...

Het najaar kende geen invasies terwijl enkele van de talrijkste soorten matig vertegenwoordigd waren of laat massaal doortrokken (Spreeuw pas in november). Ooievaar en Lepelaar, daarentegen, werden meer dan ooit geteld. Op de valreep van het nieuwe jaar zorgde storm voor een geweldig aantal Jan-van-Genten (ruim 3500 bij Ouddorp Zl op 26 december, op één na hoogste aantal in de database). Inmiddels begint er een telreeks te ontstaan waaruit – met enkele slagen om de arm – jaarverschillen duidelijk worden en soms ook trendmatige ontwikkelingen.

Buitenland

Het trektelvirus waart niet alleen in Nederland rond. Uit 25 landen stromen tegenwoordig trektelgegevens binnen, vooral uit andere delen van Europa maar ook uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Israël. In totaal ging het in 2016 om 624 telposten en 80.000 teluren.

Verslag 2016

Het verslag over 2016 is, net als die van de voorgaande drie jaren, te downloaden van Trektellen.nl.