Telpost Breskens, waar het idee van Trektellen.org werd geboren. Foto: Arjan Boele

10 miljoenste waarneming op Trektellen.org

Op 24 november werd de 10 miljoenste waarneming op Trektellen.org ingevoerd. Het ging om 776 Drieteenmeeuwen die langs Vlieland vlogen. De website bundelt sinds 2003 tellingen van trekvogels. Tegenwoordig komen er gegevens van over de hele wereld binnen. Er zijn bijvoorbeeld 114 miljoen Spreeuwen en 72 miljoen Houtduiven ingevoerd.

De 10 miljoenste waarneming werd gedaan door trekteller Leon Kelder vanaf het Pad van Zes op Vlieland. Dat is is een van de 1262 plekken, ook wel telposten genoemd, waarop regelmatig vogelaars staan die de aantallen trekvogels tellen die langsvliegen. Bijna de helft van de telposten op Trektellen.org zijn van Nederlandse bodem, zoals bij Scheveningen en Camperduin. Ook in buurlanden als België en Groot-Brittannië zijn honderden telposten. Er zijn inmiddels ook telposten van andere continenten aangesloten, zoals Cape May in de Verenigde Staten en Eilat in Israël. Daarnaast voeren bijna 300 vogelringstations hun vogelvangsten in op de de website.

Waardevolle gegevens

Het fenomeen trektellen is iets voor vogelaars die van getallen houden. In Nederland begon deze ‘tak van sport’ in de jaren 70 en kijken tegenwoordig honderden mensen op deze manier naar vogels. De meest geziene soort is de Spreeuw, gevolgd door de Houtduif en de Vink. In de database staan nu gegevens van ruim 1 miljoen uur trektellen. Oprichter Gerard Troost: ‘De tellingen worden vooral voor het plezier ingevoerd. Maar inmiddels worden de gegevens ook al voor wetenschappelijke publicaties gebruikt en is er in Georgië bijvoorbeeld een heel beschermingsproject van roofvogels omheen opgezet. Trektellingen langs de Nederlandse kust worden nu ook gebruikt bij het maken van aantalsschattingen van zeevogels op de Noordzee. Ik ben blij dat de website op die manier zijn dienst bewijst.’

Uit de hand gelopen hobby

Trektellen.org begon in 2000 als hobbyproject van Troost. Hij maakte samen met Jethro Waanders een database voor de bekende telpost Breskens. Al snel vroegen trektellers van andere locaties of hun telpost aan de website mocht worden toegevoegd. De Zeeuwse vogelaar is blij dat steeds meer telposten zich aansluiten: ‘Trektellers van over de hele wereld kunnen nu zien hoe de vogeltrek zich over andere regio’s voltrekt. Nu er in het veld ook met een app wordt ingevoerd, kun je die gegevens bijna real time volgen.’ Troost onderhoudt de site nog steeds als hobby, maar werkt daarbij wel samen met enkele partners om de website verder te ontwikkelen, zoals Sovon Vogelonderzoek Nederland, Vogelbescherming Nederland en het Belgische Natuurpunt.