Gezenderde Koekoek en Zwaluw: modern trekvogelonderzoek

Natuurlezing door Raymond Klaassen

  • Dinsdag 5 september, 20.00 uur
  • Natuurlezing door Raymond Klaassen - Gezenderde koekoek en zwaluw: modern trekvogelonderzoek
  • Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort
  • Meer informatie: WNA / rienjans@xmsnet.nl of R.vanAssema@amersfoort.nl

2017 is het jaar van de Koekoek. En in september is de vogeltrek naar het zuiden alweer in volle gang. Waar de zomervogels in de winter bleven was lange tijd een mysterie. Veranderde de koekoek bijvoorbeeld na de zomer in een sperwer? Overwinterde de zwaluw op de bodem van een meer?

We weten al lang dat onze vogels lange reizen maken naar Afrika. Tegenwoordig kunnen we met behulp van zender- en loggertechnieken trekvogels op hun imposante reizen volgen. Wat opvalt is de grote variatie in trekroutes en hoe trekvogels hun reizen precies indelen. Elke soort lijkt bijna weer een ander verhaal te vertellen.

Tijdens zijn lezing op 5 september schetst trekvogelonderzoeker Raymond Klaassen de variatie in trekpatronen aan de hand van een aantal soorten waarvan de reizen pas heel recent zijn vastgelegd. Een van die soorten is de geheimzinnige Koekoek. Raymond Klaassen is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De lezing begint om 20.00 uur in Het Groene Huis - Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort. De toegang is gratis (max. 80 bezoekers). Reserveren niet nodig, maar kom op tijd!
De organisatie is in handen van de Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort (WNA), een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.

Raymond Klaassen in actie