Sovon Jongerendag 2014

Op zaterdag 3 mei organiseert Sovon voor de vijfde keer de Sovon Jongerendag, in Veldstudiecentrum Wylerberg in Beek-Ubbergen nabij Nijmegen. Houd je van vogels en van de natuur en ben je tussen de 14 en 25 jaar, dan is deze dag echt iets voor jou!

We hopen op zoveel mogelijk belangstelling van het jonge vogeltalent. Geef je op via het webformulier.

(Voorlopige) programma

Ochtendexcursies

06.30 - Huize Wylerberg open.

06.30 - 12.30 - Vogels vangen en ringen (CES) met ringers Ruud Foppen en Frank Majoor

07.00 - Vroege vogelexcursie op de Wylerberg

08.30 - Ontbijt voor de vroege vogels

09.30 - Start excursies in meerdere groepen (max. 20 per excursie)

  • Workshop vogels tekenen met kunstenaar Jos Zwarts
  • Lezing + excursie Otter in de Ooijpolder - staat er één op de cameraval?'
  • Roofvogelexcursie Youri van der Horst

11.30 - 12.30 Lunch (wordt verzorgd!)

Lezingen

12.30 - 13.15  Immense roofvogeltrek over Georgië: een fotoverslag, door Albert de Jong (Sovon)

Langs de Zwarte Zeekust van Georgië ligt de beste plek van Europa om roofvogeltrek te zien. Sinds 2007 tellen de trektellers van de Batumi Raptor Count ieder najaar de immense stroom van Wespendieven, Zwarte Wouwen, Steppebuizerds en andere roofvogelsoorten. In 2012 werd het Wespendievenrecord van één dag gevestigd: 179.342. Dat najaar was Albert erbij en hij kon het niet laten om in 2013 weer terug te gaan om opnieuw dit spektakel mee te maken. Hij laat zijn mooiste foto's van de spannendste dagen zien.

13.20 - 14:00  Film 'Spreeuwenwerk' 

2014 is het Jaar van de Spreeuw. In dit jaar doen we onderzoek naar de achteruigang van de Spreeuw in Nederland. Waarschijnlijk overleven te weinig jongen de winter, maar mogelijk hebben ze ook al problemen in het broedseizoen. In deze film zie je hoe Joost Tinbergen in de jaren 80 onderzoek deed naar de broedbiologie van Spreeuwen. Het is een grappige en tegelijk indrukwekkende reportage over goed veldonderzoek.

Uitsmijters

14.15 - Mystery geluidenquiz

14.45 - prijsuitreiking Quiz & uitzwaaien


Routebeschrijving OV & auto

Vanaf Centraal Station Nijmegen, neem buslijn 80 richting Millingen aan de Rijn, halte Verbindingsweg Beek-Ubbergen, 15 minuten lopen naar Wylerberg. Of buslijn 58 richting Kranenburg (Dld), halte Koningsholster, Beek-Ubbergen (zie plattegrond), 3 minuten lopen naar Wylerberg. Check vooraf even een OV-reisplanner.

Houd met de auto de oostkant van Beek-Ubbergen aan. Volg vanaf de Rijksstraatweg het pad omhoog, dat naar huize Wylerberg slingert. Parkeren kan aan het einde van dit pad.

Foto: Harvey van Diek